Magyar részvétel az egyházi bíróságok alkalmazottainak szóló továbbképzésen Rómában

Külhoni – 2019. szeptember 20., péntek | 16:44

Szeptember 16. és 21. között nemzetközi házassági és eljárásjogi továbbképzést tartanak kánonjogászoknak Rómában, a Pontificia Università della Santa Croce (Pápai Szent Kereszt Egyetem) szervezésében.

Az egyhetes kurzus során a házassági peres eljárások aktuális kérdéseit járták körbe a résztvevők olasz, spanyol és angol nyelven. Ferenc pápa 2015-ben kiadott eljárásjogi reformja nyomán az egyházi bíróságok és az azokat felügyelő püspöki szolgálatra még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a világegyház közel 1300 egyházi bíróságán. A továbbképzés során a legjellemzőbb házassági érvénytelenségi okok beható vizsgálata után a bírósági munkatársak előtt álló kihívásokra igyekeztek reflektálni az előadók és a nyelvi csoportmunka résztvevői.

Magyarországról öten vettek részt a kurzuson (Dr. Linczenbold Levente bírósági helynök – Eger, Dr. Tanczik Balázs bírósági helynök – Vác, Sereghy Xénia kötelékvédő – Eger, Lieber Mária Katalin bíró – Vác és Kiss Gábor bírósági titkár – Eger), melynek végén, pénteken látogatás tettek az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságán, ahol a csoportot Mons. Giuseppe Sciacca püspök köszöntése után Dr. Nikolaus Schöch és Dr. Enrico Giarnieri vezette körbe.

Szöveg és fotó: Kiss Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria