Magyar segélyszállítmányt küldtek a szíriai menekülteknek Bulgáriába

Hazai – 2013. október 24., csütörtök | 13:20

Negyvenezer euró (11,8 millió forint) értékű segélyszállítmányt indított útjára a kormány, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével Bulgáriába, az oda menekült szírek ellátására. A segélyszállítmány indulásánál Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök képviselte a Máltai Szeretetszolgálatot, amely kétezer takarót admányozott.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára ismertette, hogy az Európai Unió összességében immár kétmilliárd euróval járul hozzá a szíriai súlyos humanitárius katasztrófa kezeléséhez. Ebből Magyarország 400 ezer eurós segítséggel veszi ki a részét. A politikus az OKF épülete előtt megtartott ünnepségen utalt arra, hogy a szíriai polgárháborúban már több mint százezren vesztették életüket. A külföldre menekültek száma elérte a kétmilliót; az országon belül ötmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat. Ebben az évben mintegy 7500 szír polgár menekült Törökországon keresztül Bulgáriába, és számuk hamarosan eléri a tízezret.

Ebben a helyzetben fordult Bulgária segítségkéréssel az Európai Unióhoz az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. A felkérés október 17-én jutott el a magyar kormányhoz, és már útnak is indították, illetve október 22-én Szófiában át is adták a segélyszállítmányt. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió aktívan részt vállaljon a katasztrófahelyzetek kezelésében, és ne csak harmadik országnak nyújtson segítséget, hanem saját tagállamaival is vállaljon szolidaritást. Fontosnak nevezte, hogy a segélyszállítmányt az október 23-i megemlékezések részeként adják át. „Annál is inkább, mert nem felejtjük azokat a segélyszállítmányokat, amelyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt kapott Magyarország” – mondta Németh Zsolt.

Biszerka Beniseva, Bulgária budapesti nagykövete a bolgár kormány nevében köszönetet mondott a magyar kormányzatnak a gyors segítségért. Bakondi György, az OKF főigazgatója arról szólt, hogy a szállítmány azt tartalmazza, ami a leginkább szükséges a menekültek ellátásához, vagyis lepedőket, tábori ágyakat, matracokat, törülközőket, takarókat, vizeskannákat és kézmosótálakat. Mindezt a hagyományosan jó magyar-bolgár barátság jegyében juttatják el Bulgáriába – mondta a főigazgató.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír