Magyar tanulmányok is megjelentek a vatikáni levéltár legújabb eredményeit bemutató kötetben

Kultúra – 2019. március 18., hétfő | 11:23

Március 8-án a római Szent Péter tér mellett található Augustinianum Patrisztikai Intézetben ismerhette meg a vatikáni és római nemzetközi történésztársadalom a Sergio Paganónak, a Vatikáni Titkos Levéltár püspök-prefektusának ajánlott monumentális emlékkönyvet.

A kötet címe: Incorrupta monumenta Ecclesiam defendunt. A Collectanea Archivi Vaticani sorozat Sergio Pagano 70. születésnapja alkalmából megjelent kötetei (106–109.) összesen közel 3600 oldalon mintegy 206 tanulmányban, tematikus rendben adják közre a vatikáni történeti gyűjteményekben folyó kutatások legfrissebb eredményeit.

Az európai (osztrák, olasz és német) szerkesztők mellett a szerzők az összes kontinenst képviselik, leképezve a forrásanyag világtörténelemben páratlan globalitását. A Miscellanea Pagano nemcsak a 19. század óta töretlen vatikáni kutatásoknak, hanem az egyetemes történettudománynak is különleges, szimbolikus eredménye. Egyúttal jól mutatja azokat a dimenziókat, amelyben a Fraknói Kutatócsoport mozoghat, és azokat a szakmai kihívásokat is, amelyeknek meg kell felelnie.

A grandiózus kiadványban az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportja három tagjának tanulmánya kapott helyet:

Tusor Péter: A Hungarian Bishop Before the Sacred Consistorial Congregation, 1911–1913 (With the Edition of the Hungarian Reports about Modernism),

Fedeles Tamás: Ecclesiastical Career of the Apostolic Collector Petrus de Monasterio,

Kruppa Tamás: Franciscans or Jesuits: Attempts to Resurrect Catholicism in Transylvania (1589–1592).

Forrás és fotó: MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria