Magyar vértanúkról Rómában

Kitekintő – 2012. június 8., péntek | 15:46

A Római Magyar Akadémián június 8-án este emlékülésen ismertetik a huszadik századi ferences vértanúk életútját, akiknek az Egyház iránti gyűlöletből oltották ki az életét, és boldoggáavatási eljárásuk folyamatban van.

Az 1944 és 1954 között vértanúságot szenvedett szerzetesek – Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát – közül hárman a kommunista partizánok, illetve katonák, négyen pedig a kiépülő szovjet-típusú hatalmi rendszer áldozatai lettek. Krisztusért adták életüket mind a nemzetiszocialista időszakban, mind a kommunizmusban: mentették az üldözötteket, kiálltak az Egyházért, a kisemmizettekért. Helytállásuk következménye a meghurcolás volt, amely az Isten és az Egyház elleni gyűlöletből fakadt.

A római rendezvényen felszólal Giovangiuseppe Califano ferences, aki a világ bármely részén boldoggá vagy szentté avatásra méltónak tartott ferencesek ügyét képviseli a Vatikán felé, továbbá Hieronim Fokcinski jezsuita professzor és Kálmán Peregrin ferences, a vértanúk boldoggáavatási eljárásának magyarországi vezetője, a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója.

A Római Magyar Akadémián ebből az alkalomból levetítik a Krisztusnak adott hét élet című 22 perces dokumentumfilmet is.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír