Magyarok Capestranóban Kapisztrán Szent János ünnepén

Külhoni – 2018. október 28., vasárnap | 14:17

Október 23-án, Kapisztrán Szent János liturgikus emléknapján magyar küldöttség is részt vett a capestranói megemlékezéseken. A Vatikáni Rádió adásában Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész számolt be az ünnepi eseményről.

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából a római magyar közösség kis csapata idén is ellátogatott Capestranóba, hogy részt vegyen Kapisztrán Szent János ünnepén szülővárosában.

A megemlékezésen – felvonulást és zászlófelvonást követően – szentmisét mutatott be Frantisek Rabek szlovák katonai ordinárius, helyi ferences atyák, valamint Mohos Gábor kinevezett püspök, a PMI rektora és Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész koncelebrálásával.

Az ünnepség után a magyar résztvevők a temetőben felkeresték Mihályi Géza sírját. A római magyar közösség tagja, aki minden évben részt vett a magyarok capestranói zarándoklatán, 2018 nyarán halt meg Rómában. Capestranóban temették el. A csoport tagjai hálás szívvel emlékeztek meg róla, és imádkoztak érte, megköszönve Istennek mindazt, amit Mihályi Géza évtizedeken keresztül Capestrano és Magyarország kapcsolatáért tett.

Az ünnep előtti napon, október 22-én konferenciát tartottak Capestranóban, Kapisztrán Szent János és Európa címmel. A tudományos találkozón Galamb György professzor is előadást tartott, Kapisztrán Szent János és Magyarország témában.

Lévén Kapisztrán Szent János a hadseregnek is védőszentje, liturgikus ünnepén minden évben más és más ország tábori püspökei és katonái vesznek részt nagyobb létszámban az ünnepségeken.

Az idei megemlékezésen Magyarországot hivatalosan Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója képviselte; jelen volt továbbá Heinz Tamás a római magyar konzulátusról, aki évek óta jó kapcsolatokat ápol Capestranóval.

A magyar csoport a capestranói ünnepség után a közeli Manopellóba látogatott, és megtekintették Veronika-kendőjét, Krisztus arcának ereklyéjét. Minden zarándoknak nagy élményt jelent, hogy láthatja azt a kendőt, ami a hagyomány szerint a halott Krisztus arcát fedte – emelte ki beszámolója végén Németh László prelátus.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria