Magyarok Nagyasszonyát köszöntötték Pozsonyban

Külhoni – 2019. október 11., péntek | 15:47

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya főünnepét évről évre megüli a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség. Idén október 8-án a Pozsony-Ligetfalun található, Szent Janssen Arnold tiszteletére szentelt verbita templomban gyűltek össze szentmisére a pozsonyi magyar hívek.

Öt évvel ezelőtt ezen az ünnepen indult el a közösség honlapja, a pozsonyikatolikusok.sk, amelyen számos időszerű hír, hetente friss hirdetések és a már lezajlott eseményekről képes beszámolók is olvashatók. Ugyancsak október 8-án alakult néhány éve az ifjúsági rózsafüzércsoport, tavaly pedig ehhez az ünnephez kapcsolódóan nyitotta meg kapuit az új közösségi ház, amely a templomon kívüli sok-sok programnak és találkozónak szolgál rendszeres helyszínéül.

Az ünnepi szentmise homíliájában Molnár Tamás, a közösség lelkipásztora az aznapi zsolozsma egyik antifónáját idézve kezdte elmélkedését: „Világ Teremtője: szent Anyád, a Magyarok Nagyasszonya közbenjárására könyörülj népeden, mivel nem halálra, hanem életre teremtettél bennünket.” A jelenlevők hálát adhattak az élet ajándékáért, szóba került az élet kultúrájának terjesztése, minden élet tisztelete és védelme. A lelkipásztor köszönetet mondott azoknak is, akik néhány héttel ezelőtt részt vettek a Pozsony utcáin mintegy ötvenezer ember részvételével zajlott, Menet az életért címet viselő megmozduláson.

Nem halálra, hanem életre teremtettünk. Méghozzá örök életre. És ezt a hírt nem tarthatjuk meg csak magunknak, másokkal is tudatnunk kell az örömteli tényt, hogy Isten szeretetből életre hívott minket és szeretné, hogy ezt tudjuk, érezzük már itt a földön – hangsúlyozta Molnár Tamás. – De úgy is kell élnünk, hogy örökre ennek a szeretetnek a megtapasztalói lehessünk. Szem előtt kell tartanunk, hogy a földi életen túl véget nem érő folytatás következik, és ezt másokkal is meg kell osztanunk. Ez az örömhír hirdetése. Az evangélium terjesztése, misszió, amire mi is meghívást kaptunk és cselekednünk kell – biztatott a szónok.

Az ünnepi szentmise végén a lelkipásztor köszönetet mondott azoknak, akik együtt imádkoztak, akik fontosnak tartják az összetartozást. Örömét fejezte ki, hogy a rendszeres találkozási helyek mellett – vasárnaponként hat helyen van magyar nyelvű szentmise Pozsony területén – a szabadegyetemek alkalmával havonta egy szombaton a jezsuita templomban, minden év augusztus 20-án a Szent Márton-koronázótemplomban, november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén a Kék templomban, egy-egy Mária-ünnep alkalmával pedig az orsolyiták templomában ünnepelnek magyar nyelven szentmisét. A pozsonyi Kálvárián szintén vannak találkozási lehetőségek, ahogy nyaranta a nagyszülők ünnepén Horvátjárfalun és Oroszvárott.

Molnár Tamás buzdította a Mária-tisztelőket, hogy októberben, a rózsafüzér hónapjában találjanak időt az egyéni, családi vagy imacsoportjuk tagjaival együtt mondott imára. Aki teheti, sétáljon el a pozsonyi Mély úti Mária-barlanghoz, zarándokoljon el a közeli Máriavölgybe, vagy az egy évvel ezelőtt megnyitott közösségi ház udvarán található Lourdes-i Szűzanya-szoborhoz.

*

A pozsonyi magyarok idén az egységért imádkoztak kiemelten Magyarok Nagyasszonya ünnepén. Emellett a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli missziós hónap, 2019 októbere jó alkalomként szolgál arra, hogy keresztény missziós és evangelizáló küldetésükről is elgondolkodjanak a hívek.

A közösség péntek esti szentmiséi keretében (a belvárosi ferences templomban este 6 órai kezdettel) rendszeresen hallhatnak a hívek a misszió témájában katekéziseket, így is készülnek a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Forrás: pozsonyikatolikusok.sk

Fotó: Pálinkás Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria