Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték Máriaradnán

Külhoni – 2018. október 11., csütörtök | 9:55

Ternyák Csaba egri érsek mutatott be ünnepi szentmisét a Partium Mária-kegyhelyén, Máriaradnán október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén.

Martin Roos akkori temesvári főpásztor jóváhagyásával 2012. október 8-án szervezték meg első alkalommal a magyar nemzetiségű hívek máriaradnai zarándoklatát. Az eseményre évről évre nemcsak Aradról, Temesvárról, valamint a környező településekről, hanem a partiumi és erdélyi egyházmegyékből, továbbá az anyaországból is érkeznek búcsújárók.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több száz zarándok indult útnak, hogy részt vegyen a szentmisén, azt követően pedig a kegytemplom mögötti dombon végzett keresztúti ájtatosságon. Martin Roos nyugalmazott megyéspüspök meghívására az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be a temesvári székeskáptalan több tagja és a zarándokokat elkísérő lelkipásztorok jelenlétében.

A liturgia kezdetén Pál József Csaba temesvári megyéspüspök üdvözölte a főcelebránst, a jelen lévő lelkipásztorokat és a híveket, kiemelten az anyaországból, Békéscsabáról, Csanádapácáról, Elekről, Kevermesről, Nagykamarásról, Battonyáról, Mezőhegyesről, Gyuláról, Szegedről, valamint Budapestről és környékéről érkezett zarándokokat.

Homíliájában Ternyák Csaba érsek egy radnai népének első sorait idézte: „Köszönteni jöttünk, ó szép Szűz Mária, radnai templomnak tündöklő csillaga”. Majd hozzátette: örömmel fedezte fel azokat a történelmi szálakat, amelyek az Egri Főegyházmegyét és a Temesvári Egyházmegyét, illetve a radnai kegytemplomot összekapcsolják. Az ünnephez fűződően hangsúlyozta, a magyarok szoros kötődése Szűz Máriához és ennek a mai ünnepnek az eredete is Szent István királyhoz kapcsolódik, aki utód nélkül maradva a halálos ágyán Magyarországot Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Azáltal, hogy Istennek és Szűz Máriának a gyermekei lettünk, egyúttal nagyon sok testvérre is szert tettünk. Legyünk egymásnak igazi testvérei, hiszen egy közös édesanya gyermekei vagyunk. Annál jobb gyermekei vagyunk Máriának, minél jobb testvérei vagyunk egymásnak.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria