Majdnem megölték a katolizált imámot

Kitekintő – 2012. április 4., szerda | 11:49

Először presbiteriánusnak, majd felesége vallása után katolikusnak tért át egy volt bangladesi imám, akit emiatt teljesen kiközösített saját közössége – írja az AsiaNews.

A portál nem közli az illető nevét személyiségvédelmi okokból, de kifejti: az illető külföldön lett keresztény, először a Presbiteriánus Egyház tagja volt, majd szerelmes lett egy katolikus lányba, aki ma a felesége, és neki köszönhetően áttért a katolikus hitre. Miután visszatértek Bangladesbe, több fenyegetést kaptak. Korábbi iszlám közössége tagjai pedig szinte halálra verték a férfit.

Banglades államvallása az iszlám, ám a saría nem állami törvény, az alkotmány pedig garantálja a vallásszabadságot. Így aztán ez az egyik legnyitottabb iszlám ország, ahol nem ritkák az áttérések, ezt pedig többnyire toleranciával fogadják a lakosok. Ugyanakkor számos közösségből kiközösítik az áttérőket, előfordul, hogy a helyi jegyző nem hajlandó aláírni az áttérésről szóló papírt, az áttérők pedig pszichológiai nyomásnak vannak kitéve. 

Az egykori imámot és feleségét száműzték, gyakran kénytelenek elköltözni, a férj újra és újra elveszti állását, egyre kevésbé elismert munkákat kénytelen elvállalni.  

Magyar Kurír
(szg)