Elkezdődött a győri Öt Templom Fesztivál, immár nem csak az online térben

Kultúra – 2021. május 14., péntek | 18:52

A programok május 17-ig tartanak Győr-Újváros öt templomában. A vallási és kulturális párbeszéd elősegítését célzó előadásokat, koncerteket és tematikus sétákat a református, az evangélikus, a görögkatolikus és a katolikus templomban, valamint a zsinagógában tartják. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők személyesen vehetnek részt a fesztiválon.

A programsorozatot Barabás Lőrinc trombitaművész és zeneszerző nyitotta a Győr-újvárosi Urunk Színeváltozása-templomban, a második napon pedig a Sumonyi Zoltán versei alapján összeállított Dalok Pál levelei szerint című zenemű csendült fel, melynek zeneszerzője Gryllus Dániel. Az Evangélikus Öregtemplomban előadott műsor közreműködői Apáti Ádám, Bizják Gábor, Ferenczi György, Jankó Miklós, Pintér Zsolt és Szirtes Edina Mókus voltak.

Május 15-én, szombaton két alkalommal is elindul az Öt Templom-túra, ezeken a résztvevők templomról templomra haladva hallgathatják meg a tavalyi eseményen elhangozott hitbeszédeket Kamarás Iván tolmácsolásában, amelyekre élő zenei válasz érkezik Mizsei Zoltántól.

Aznap 18 órától a görögkatolikus templomban Lőrinszky Attila Égiekkel beszélgető nagybőgő címet viselő hangversenyét hallhatják az érdeklődők, egy órával később a zsinagógában pedig a Budapest Bár lép fel.

Május 16-án délután az Öt Templom-túra résztvevői az európai zsidó-keresztény kultúra hagyományait és értékeit, az egyes vallások hitéleti sajátosságait, azok építészeti vetületeit ismerhetik meg Székely Zoltán művészettörténész vezetésével.

E napon 18 órától a katolikus templomban a Szent Efrém Férfikar ad koncertet, 19 órától pedig a Roby Lakatos és ifj. Cséki Kálmán duó adja elő Gondolatok az életről című műsorát a zsinagógában.

Az ötnapos fesztivált május 17-én este a 30Y Resti című koncertje zárja a református templomban.

További informácókat a programokról, a fellépőkről és a jegyárakról az Öt Templom Fesztivál honlapján olvashatnak.

Forrás és fotó: Öt Templom Fesztivál/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria