Malaca van a Máltai Szeretetszolgálatnak

2018. február 9. péntek 14:51

A Hungexpo egy sertést ajánlott fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak a Legyen Malacod! program keretében. A szeretetszolgálat munkatársai webkamerán követhetik az állat fejlődését, melyet a Szatmár Farm Szociális Szövetkezet cégénydányádi telepén nevelnek fel.

A Legyen Malacod! program célja, hogy fellendítse a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányád község gazdaságát, munkát és megélhetést adjon a helyi embereknek, és segítse a továbblépést a közmunkaprogramból. Az alapötletet az egykor népszerű tamagocsi játék adta. A malacok esetében azonban nem egy tenyérben megbúvó játékról kell gondoskodni, hanem egy valódi élőlény nevelésébe kapcsolódhatnak be a vásárlók. A sertéseket online lehet megvenni, és az ólakban elhelyezett webkamerának köszönhetően a hat hónapos hizlalási idő alatt a nap bármely pillanatában meg lehet nézni őket a www.legyenmalacod.hu oldalon.


A program a munkahelyteremtésen túl rá kívánja irányítani a figyelmet a hagyományos állattartás előnyeire és a megbízható forrásból származó jó minőségű húsáru fontosságára. A programnak köszönhetően azok is saját, jó minőségű sertéshúshoz juthatnak, akiknek nincs lehetőségük otthon sertést tartani. A mezőgazdasági fejlesztést Cégénydányád összeköti a falusi turizmus népszerűsítésével, mivel a hizlalt sertéseket a település valamely szálláshelyén, hagyományos disznótoron dolgozhatják fel.


A programot pályázati forrásból 2017 novemberében indította a falu által létrehozott Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. A sertéstelep, ahol a hízókat tartják, a falu tulajdona, az első állatokat, a takarmányt és a kamerákat a pályázati forrásból vásárolták. A program jelenleg nyolc embert foglalkoztat főállásban, de a további fejlesztések azt célozzák, hogy más állatfajták is bekerülhessenek az interaktív bérhizlalási programba, így bővüljön a foglalkoztatottak köre is.

A Hungexpo az elsők között vásárolt malacot a programban, és azt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlotta fel. Ganczer Gábor vezérigazgató azt mondta, a mintegy 90 ezer forintos költség, mellyel a disznó felnevelése jár, egy cég számára nem jelent komoly megterhelést, az állatot viszont jótékony célra ajánlhatják fel. Mint mondta, számukra egyértelmű volt, hogy egy karitatív szervezetnek adják a feldolgozott húst, hogy így rászoruló embereknek segíthessenek. Az adomány malacot jelképesen adta át a Hungexpo vezérigazgatója Győri-Dani Lajosnak, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökének a Sirha Budapest prémium nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon február 8-án.

A segélyszervezet a február elsejétől máltai fenntartásban működő gacsályi Gondviselés Háza – Fogyatékkal Élők Otthonának juttatja el az adományként kapott feldolgozott sertést.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Legyen Malacod! program Facebook-oldala; Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek