Malaca van a Máltai Szeretetszolgálatnak

2018. február 9. péntek 14:51

A Hungexpo egy sertést ajánlott fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak a Legyen Malacod! program keretében. A szeretetszolgálat munkatársai webkamerán követhetik az állat fejlődését, melyet a Szatmár Farm Szociális Szövetkezet cégénydányádi telepén nevelnek fel.

A Legyen Malacod! program célja, hogy fellendítse a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányád község gazdaságát, munkát és megélhetést adjon a helyi embereknek, és segítse a továbblépést a közmunkaprogramból. Az alapötletet az egykor népszerű tamagocsi játék adta. A malacok esetében azonban nem egy tenyérben megbúvó játékról kell gondoskodni, hanem egy valódi élőlény nevelésébe kapcsolódhatnak be a vásárlók. A sertéseket online lehet megvenni, és az ólakban elhelyezett webkamerának köszönhetően a hat hónapos hizlalási idő alatt a nap bármely pillanatában meg lehet nézni őket a www.legyenmalacod.hu oldalon.


A program a munkahelyteremtésen túl rá kívánja irányítani a figyelmet a hagyományos állattartás előnyeire és a megbízható forrásból származó jó minőségű húsáru fontosságára. A programnak köszönhetően azok is saját, jó minőségű sertéshúshoz juthatnak, akiknek nincs lehetőségük otthon sertést tartani. A mezőgazdasági fejlesztést Cégénydányád összeköti a falusi turizmus népszerűsítésével, mivel a hizlalt sertéseket a település valamely szálláshelyén, hagyományos disznótoron dolgozhatják fel.


A programot pályázati forrásból 2017 novemberében indította a falu által létrehozott Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. A sertéstelep, ahol a hízókat tartják, a falu tulajdona, az első állatokat, a takarmányt és a kamerákat a pályázati forrásból vásárolták. A program jelenleg nyolc embert foglalkoztat főállásban, de a további fejlesztések azt célozzák, hogy más állatfajták is bekerülhessenek az interaktív bérhizlalási programba, így bővüljön a foglalkoztatottak köre is.

A Hungexpo az elsők között vásárolt malacot a programban, és azt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlotta fel. Ganczer Gábor vezérigazgató azt mondta, a mintegy 90 ezer forintos költség, mellyel a disznó felnevelése jár, egy cég számára nem jelent komoly megterhelést, az állatot viszont jótékony célra ajánlhatják fel. Mint mondta, számukra egyértelmű volt, hogy egy karitatív szervezetnek adják a feldolgozott húst, hogy így rászoruló embereknek segíthessenek. Az adomány malacot jelképesen adta át a Hungexpo vezérigazgatója Győri-Dani Lajosnak, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökének a Sirha Budapest prémium nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon február 8-án.

A segélyszervezet a február elsejétől máltai fenntartásban működő gacsályi Gondviselés Háza – Fogyatékkal Élők Otthonának juttatja el az adományként kapott feldolgozott sertést.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Legyen Malacod! program Facebook-oldala; Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő