Maradjunk együtt! – Sajtótájékoztató a házasság hete veszprémi programjairól

Hazai – 2022. február 2., szerda | 12:17

Január 31-én, hétfőn a veszprémi városházán tartott sajtótájékoztatón Udvardy György érsek, Steinbach József református püspök, Porga Gyula polgármester és felesége, Héthelyi Réka ismertették az idén február 13. és 20. között, „Maradjunk együtt” mottóval megrendezendő házasság hete veszprémi főegyházmegyei programját.

A sajtóeseményen elhangzott, hogy a város immár kilencedik alkalommal kapcsolódik az országos eseménysorozathoz, amelyet a világon közel húsz éve, négy kontinensen, huszonegy országban rendeznek meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere örömét fejezte ki, hogy az elmúlt kilenc évben folyamatosan fejlődik a kezdeményezés, melyhez egyre több szervezet csatlakozik; és hogy akik eddig részt vettek benne, azok hűségesen évről évre újra programokkal készülnek erre a hétre. Az elmúlt kilenc év gyümölcsei bizonyítják, hogy érdemes volt Veszprémnek bekapcsolódni az eseménysorozatba. Fontos, hogy ebben az egy hétben minél többet beszéljenek a házasság intézményéről, a hűségről, az odaadásról – mondta a városvezető. Hangsúlyozta: „Fontos továbbá, hogy népszerűsítsük a házasságot, hiszen jó tartozni valakihez, elkötelezni magunkat valakivel, mert minden könnyebb egy társsal, mint egyedül.”

Udvardy György érsek, a programsorozat egyik fővédnöke beszédében leszögezte: nagyon fontos ünnepről beszélni, hiszen a mindennapok megpróbálják elvonni figyelmünket. Ebben az egy hétben azonban ünnepelni szeretnénk: tudnunk kell megállni, a végső célra figyelni, és ha szükséges, változtatni.

Engedjük, hogy gesztusaink és az események is ünnepiekké váljanak – emelte ki a főpásztor. – Nagyon fontos jelen helyzetünkben, hogy erősítsük a házasságot mint Istentől rendelt közösséget, a családokat, hiszen nemcsak a pandémia, a nehézségek támadják őket, hanem egyéb társadalmi és európai ideológiai eszmék is. Az idei jelmondathoz – „Maradjunk együtt” – kapcsolódva a veszprémi érsek úgy fogalmazott:

ez nem egy opció, hanem cél kell, hogy legyen mindenki számára.

Ebben kíván a főegyházmegye támogatólag jelen lenni, programjaival segítséget nyújtani, ünnepet teremteni.

Steinbach József református püspök beszédében kiemelte, hogy az ökumenikus imahét után a házasság hete rendezvénysorozat is nagyon fontos. Ilyenkor a gyülekezetek nem csak a vasárnapi istentiszteleteken, hanem a különböző foglalkozások alkalmával is kiemelten a házasság és a családok témájával foglalkoznak.

Isten nem korlátozni akar minket, hanem életünk kiteljesedését szeretné, így a házasság egy Istentől rendelt szövetségi életrend

mondta a református püspök.

A házasság hete veszprémi mentora, Héthelyi Réka beszédében megköszönte mindenki részvételét, majd röviden ismertette a programokat.

A gyermekek nagy örömére idén is rajzpályázattal készültek. Megrendezik a „Gyémántlakodalom – 60 év együtt” programot, mely Veszprém városa által szervezett meghitt, családias ünnep; lesz párkapcsolat-építő tánc; workshop a Pannon Egyetem aulájában; a Megyeháza Szent István dísztermében pedig a házasság ünnepe estjét remdezi meg a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája. A hét minden napján megjelenik egy -egy videós üzenetek is, amely az érsekség Youtube-csatornáján lesz majd elérhető – ismertették a veszprémi sajtótájékoztatón.

A rendezvénysorozatot megnyitó szentmisét Veszprémben a Szent Margit-templomban, a záró Istentisztelet pedig a Kálvin-parki református új templomban tartják.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria