Mária-szobrot áldottak meg a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Hazai – 2019. október 19., szombat | 12:39

Október 10-én a Magyar Katolikus Kultúra Napját ünnepelték a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. A program keretében Marton Zsolt váci megyéspüspök megáldotta az intézmény területén lévő Mária-szobrot.

A főpásztor az ünnepségen mondott beszédében kiemelte, az örömhír, az evangélium hirdetése értékeket teremt a művészetekben, így az Egyház küldetése kihat a kultúra teremtésére is. Marton Zsolt Magyarok Nagyasszonya ünnepéről és a Regnum Marianum-kultusz történelmi kialakulásáról szólva hangsúlyozta, Magyarország legfőbb patrónája, védelmezője, lelki-szellemi királynője a Boldogságos Szűz, aki a magyar keresztény kultúrának is pártfogója.

A megyéspüspök után Libor Józsefné, a főiskola rektora köszöntötte a megjelenteket. Beszédében felhívta a figyelmet az egyházi intézmények fontosságára, mert, mint fogalmazott, az élet igazi célja, vagyis az örök élet tükrében tanítanak és nevelnek.

A köszöntőket követően Hermann Gusztáv Mihály, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára tartott előadást az egykori székelyudvarhelyi jezsuita iskoláról, különös tekintettel a diákszínjátszásra, majd Raffai Judit, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának tanára beszélt a magyar mesemondás hagyományáról és a történetmesélés fontosságáról.

Az ünnepség keretében megemlékeztek két évfordulóról is, az egykori zsámbéki tanítóképző 1929-es alapításáról, valamint az intézmény 2004-es Vácra költözéséről. A Gasparicsné Kovács Erzsébet–Gasparics Gyula tanár házaspár képes előadásban mutatta be a kilenc éve alapított tanítóképző múltját. Ezt követően Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök idézte fel a főiskola Vácra költözését. Beszélt a néhai megyéspüspökök, Migazzi Kristóf, Csáky Károly Emmánuel és Hanauer Árpád István építészeti örökségéről, köztük a főiskola épületéről és a rendszerváltást követően visszakapott egyházi épületekben történő újraéledésről.

Az október 10-i ünnepre Pázmány Ágnes, a főiskola oktatója készített egy Apor-tablót, amely három különválasztható részben mutatja be Apor Vilmos vértanú püspök életútját és vértanúságát.

Az ünnepség programja a főiskola udvarán folytatódott, ahol Marton Zsolt megyéspüspök megáldotta a Mária-szobrot, és a Szűzanya pártfogását és támogatását kérte a főiskola tanárai és hallgatói számára. A rendezvényen a Bálint Sándor Hagyományőrző Kör és Műhely kórusa énekelt.

A teljes tudósítás ITT olvasható el.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria