Médiaképzésen vettek rész a nagyváradi Szent László-líceum diákjai Magyarországon

Kishírek – 2019. december 4., szerda | 14:41

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Szó-szék című iskolaújságjának újraalakult szerkesztőcsapata november 22-24. között ifjúsági médiaképzésen vett részt a Domaszéken, a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban.

A képzést a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája szervezte az Új Széchenyi Terv keretében nyertes, Európai Szociális Alapból finanszírozott, határon átnyúló pályázati program részeként. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye a csapat útjának anyagi támogatásával járult hozzá a tanulmányi úthoz.

A hét, média és újságírás iránt érdeklődő nagyváradi diákból és a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből származó magyarországi fiatalokból álló csoportnak a Duna televízióből és a Kossuth Rádióból ismert Süveges Gergő beszélt az interjúkészítésről. A workshopon szó volt az interjúkészítés kulisszaktitkairól, lélektanáról és az interjúk fajtáiról.

A képzés második és harmadik napjának házigazdája a budapesti TVShoeShine csapata volt. A fiatal csapat azzal a céllal indult el a média világában, hogy keresztény közösségi élményüket és értékrendjüket érthető nyelven adják át a mai ember számára, és – a team egyik tagját, Bazsik Ádámot idézve – a média eszközeivel mutassák meg „a jó Isten kreativitását” a világnak. A csapat mára már több példaértékű dokumentumfilmet, nagy nézettségű egyenes adásokat, és egy sokszínű, színvonalas, a magyar katolicizmus valóságát átfogó alternatív honlapot is jegyez.

A ShoeShine az írott sajtó, az írás konyhatitkainak boncolgatásával kezdett, majd a fiatalok megismerkedhettek technikai eszköztárukkal is. A kamerák, drónok, timelapse videófelvevők, keverőpultok világa már csak azért is érdekes volt, mert kiderült: manapság két táskába befér az a felszerelés, amivel fel lehet venni egy komoly dokumentumfilm anyagát. A váltott csoportokban folyó műhelymunka a képszerkesztés, kompozíció és képkorrekció fogásainak bemutatásával folytatódott.

Este filmnézésre is sor került. A ShoeShine „kétbőröndös”, bő másfél órás dokumentumfilmje, a Faces of Love Fábián Edit Mirjam nővér kezdeményezésére készült a Fülöp-szigeteki metropoliszban, Manilában. A harmadik világbeli nyomornegyedek távoli világa, az ottani élet keménysége és könyörtelensége közepette öt, a franciaországi Mária Misszionáriusai közösségből jövő szerzetesnő, közöttük Edit nővér, megalapította az ACAY missziót, amely az irgalom szigetévé vált a nyomornegyedben.

A képzésről szóló teljes beszámolót ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria