Megalakult a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

Hazai – 2012. szeptember 21., péntek | 15:52

Több kárpátaljai magyar szervezet összefogásával a napokban a Munkácshoz közeli Erdőpatakon (Liszarnya) megalakult a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE), amely a régióban élő sokgyermekes magyar családok összefogását és támogatását tűzte ki célul.

A szervezet létrehozásáról Török Dénes, a KMNE elnöke az MTI érdeklődésére szeptember 20-án ismertette: Kárpátalján már korábban felvetődött, hogy létre kellene hozni a helyi sokgyermekes magyar családok számára egy olyan szervezetet, mint amilyen az 1987-ben Magyarországon megalakult Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). Ennek most jött el az ideje – tette hozzá –, miután a Sámuel Alapítvány, a Szent Márton Egyházmegyei Karitász és a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség úgy döntött, megalapítja a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületét.

A civil szervezetek a sajtóban és internetes közösségi oldalakon felhívást tettek közzé, amelyben konferenciára hívták azokat a kárpátaljai magyarokat, akik számára fontos a család, a gyermekvállalás, valamint a keresztény-keresztyén értékek. Ennek nyomán több mint kétszázan jöttek össze egy háromnapos tanácskozásra a Munkács melletti Erdőpatakon, és közös akarattal létrehozták a nagycsaládosok szervezetét – tájékoztatott Török Dénes. 

A KMNE elnöke a szervezet céljairól szólva közölte: legközelebbi feladat a nagycsaládosok helyi csoportjainak létrehozása az egyes településeken, mivel az egyes nagycsaládokban annyi energia összpontosul, hogy közös erőfeszítéssel sok mindent el tudnak érni, s hatékonyan tudják egymást segíteni. Példaként említette, hogy a helyi csoportokban a nagycsaládosok át tudják adni egymásnak a tapasztalataikat, gyerekruhákat vagy játékokat tudnak cserélni, gyermekmegőrzést tudnak szervezni. A nagycsaládosok példát tudnak mutatni a demográfiai mélyponton lévő társadalomnak arra vonatkozóan, hogy a gyermekvállalás jelenti a biztos jövőt – fogalmazott Török Dénes.

A KMNE rendszeresen tart majd tanácskozásokat, összejöveteleket a nagycsaládosok részvételével – hangzott el a nyilatkozatban.

Kérdésre válaszolva Török Dénes elmondta: jelenleg nincsenek pontos adatok a kárpátaljai nagycsaládosok számáról, ezért a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy feltérképezze és számba vegye az ukrajnai megye sokgyermekes magyar családjait.

MTI/Magyar Kurír