Megáldották az újfehértói görögkatolikus iskola új épületrészeit

2019. február 16., szombat | 18:21

Tornacsarnokkal, négy tanteremmel és kiszolgáló helyiségekkel bővült az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola. Február 15-én ünnepélyes keretek között áldotta meg az új épületrészeket a három görögkatolikus főpásztor.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az átadó ünnepségen jelen volt több országos, megyei és városi elöljáró: Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár; Román István kormánymegbízott; Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke; Simon Miklós országgyűlési képviselő; Nagy Sándor polgármester; intézményvezetők; valamint a helyi történelmi egyházak képviselői, köztük görögkatolikus lelkipásztorok, helynökök, iskolalelkészek.

A köszöntők után Soltész Miklós államtitkár mondott beszédet. Szent II. János Pál pápa életéről szóló feljegyzésekre hivatkozott, melyekből kiderül, hogy az egyházfő szerette a sportot, a mozgást. Rámutatott, az ő példáját követve az egyházak a hitélet megélésén túl odafigyelnek a gyermekek egészségére, mozgására.

Ennek bizonyítéka ez a magyar kormány támogatásával megépült tornacsarnok, melyben a „közösségteremtésen, az egészség védelmén és a sporton keresztül a lelki élet erősítése is megvalósulhat” – mondta az államtitkár.

A nemzetiszín szalagot az államtitkár mellett Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Sivadó Csaba oktatási referens, Simon Miklós és Nagy Sándor vágta át. Az új épületrészeket a három görögkatolikus főpásztor, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska Ábel nyíregyházi és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök áldotta meg. Kocsis Fülöp megszentelt olajjal kente meg kereszt alakban az épület négy oldalfalát, Orosz Atanáz szentelt vízzel való meghintéssel, Szocska A. Ábel tömjénezéssel folytatta a szertartást.

Orosz Atanáz püspök prédikációját két bibliai idézet köré fűzte. „Ma üdvösség köszöntött erre a házra” – idézte Lukács evangéliumát (19,9), és rámutatott: Jézus érkezése által üdvösség köszöntött Zakeus házára; ebbe a tornacsarnokba is belépett ma az Úr Jézus. „Nem látjuk még világosan, hogyan is köszönt be ide az üdvösség, csak azt tudjuk, hogy ez az üdvösség mindent jelent, ami szép és jó, boldogság, öröm – itt leginkább a mozgás öröme.”

Az üdvösség mindennapjaink során összekapcsolódik Szent Pál apostol kijelentésével: „Nem tudjátok, hogy a pályán küzdők mind futnak ugyan, de a díjat csak egy nyeri el? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek!” (1Kor 9,24). A kitartó futás ebben a tornacsarnokban és az életpályánkon is szükséges: önmegtartóztatást, fegyelmezettséget kell gyakorolni a kitűzött cél elérése érdekében – emlékeztetett a főpásztor.  Hamarosan elkezdődik a nagyböjt: Egyházunkban két hónapos hosszútávfutást tervezünk  folytatta a püspök, és arra biztatta a hallgatóságot, hogy „fegyelmezetten fusson a kitűzött célig, Jézus húsvéti jutalmáig”.

A helyi történelmi egyházak képviselői is áldást adtak az Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolára és az azt használókra, majd Simon Miklós országgyűlési képviselő tartott beszédet. Felsorolta az Újfehértó város fejlesztése érdekében 2014 óta zajlott beruházásokat, melyek javították az itt lakók életminőségét.

A beruházások között három, oktatással kapcsolatos program is szerepelt – egyik épp ennek a tornacsarnoknak a létrejötte –, melyek „azt bizonyítják, hogy nagyon komolyan vesszük a következő generáció nevelését” – mondta az országgyűlési képviselő, majd arra is kitért, hogy további oktatási intézményeket fognak a közeljövőben felújítani.

Kocsis Antal újfehértói parókus a dinamikusan fejlődő intézmény alig tízévnyi múltjára tekintett vissza, majd jelképes ajándékokkal köszönte meg a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult a jelenlegi állapot kialakításához – köszönetet mondott többek között a három püspök munkájáért: az intézmény létrejötte, a bölcsőde és az óvoda épületének kialakítása Kocsis Fülöp metropolita támogatásával valósult meg; Orosz Atanáz püspök kormányzása alatt fogalmazódott meg az igény a tornacsarnokra; Szocska Ábel megyéspüspök pedig támogatta a megvalósítást. Így egy nagyobb pályázati beruházás segítségével korszerű és akadálymentesített tornacsarnokkal, négy tanteremmel és kiszolgáló helyiségekkel bővülhetett az épület, az iskola mellett pedig és egy húsz férőhelyes parkolót alakítottak ki.

A kivitelezés 2018. március 6-án kezdődött Petrus Mihály újfehértói egyéni vállalkozó munkálataival, a Nyírségterv Kft. tervei alapján. A projekt az EGYH-KCP-16-P-0116 azonosító számú egyházi támogatással valósult meg.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda