Megáldották a bánsági Felsőbencsek templomát

Külhoni – 2024. április 15., hétfő | 14:11

Pál József Csaba megyéspüspök április 14-én, vasárnap 15 órakor ünnepi szentmise keretében megáldotta az újszentesi plébániához tartozó felsőbencseki filiatemplom tetőszerkezetének és tornyának felújítási munkálatait.

A templom felújítása Máthé Lajos újszentesi plébános irányításával, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye, a Vallásügyi Államtitkárság, a Temes megyei Tanács és a plébánia anyagi támogatásával valósult meg.

A román és magyar nyelven bemutatott ünnepi szentmisén koncelebrált Augustin Bărbuț lelkipásztor, a temesvári Szentháromság-templom plébánosa, Ionuț Blidar újszentesi görögkatolikus és Máthé Lajos újszentesi római katolikus plébános. A liturgia zenei szolgálatát a helyi énekkar, valamint az újszentesi Angelis gyermekkórus látta el.

„Ujjongjatok Istennek, minden földek, mondjatok nevének éneket, dicsőségét dicsérve zengjétek, alleluja!” – olvasható a húsvét utáni harmadik vasárnap zsoltárában. Jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy Jézus Krisztus él. Vele együtt haladunk előre. Igyekezzünk hűségesek lenni hozzá. Adjunk hálát neki a templom tetőszerkezetének és tornyának felújításáért is, ami – ahogyan a plébános említette – valóságos csoda – mondta bevezetőjében a megyéspüspök.

A főpásztor homíliájában az Úr feltámadásának örömhírét közvetítette a jelenlévőknek: „Ahhoz, hogy megértsük a Szentírást, mit kell megértenünk? A mai evangélium néhány gondolata segít ebben bennünket. Például: úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Ez nemcsak a múltra utal, hanem a jelenre is. Ennyire szeret minket Isten, ennyire szeret engem ma is. Elmélkedjünk egy kicsit ezen az Igén. Krisztus él, és szeret engem. Valaki feltette a kérdést: mi a különbség egy ateista és egy hívő között? A válasz: az ateista hiszi, hogy Jézus Krisztus élt. A hívő hiszi, hogy Jézus ma is él.”

A szentmise végén Pál József Csaba püspököt az egyházközség és a felsőbencseki filia nevében Lavinia Gherban egyháztanácsos üdvözölte. Máthé Lajos újszentesi plébános köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a felújítási munkálatokat: „A püspök úr támogatása nélkül nem tudtuk volna megmenteni ezt a templomot, amelynek a tetőszerkezete nagyon rossz állapotban volt. Köszönetet mondunk a püspökség építési irodájának, Ramona és Algren Ehrenberger mérnököknek, a munkálatokat végző cégnek, Andrei Adrian Haicunak és az Ecovest Alpin Kft.-nek, Hidasliget önkormányzatának, amelyhez Felsőbencsek tartozik, Ioan Sas polgármesternek és Gheorghe Jurj alpolgármesternek, valamint a helyi közösség tagjainak, akik mindannyian nagyon jószívű emberek, és a munkálatok után kifestették a templomhajó belső falát.”

Az esemény agapéval, bográcsozással zárult, amelyre minden jelenlévőt meghívtak.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Temesvári egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria