Megáldották a felújított cserszegtomaji templomot

Hazai – 2019. november 20., szerda | 14:31

Hálaadó szentmise keretében áldotta meg Udvardy György veszprémi érsek a kívül-belül megújult cserszegtomaji Szent Anna-templomot november 16-án. A szentmisét Tál Zoltánnal, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosával – ő látja el Cserszegtomajon a lelkipásztori szolgálatot – és Tódor Szabolcs búcsúszentlászlói plébánossal, korábbi keszthelyi káplánnal együtt mutatta be.

A szentmise elején a cserszegtomaji hívek közössége nevében Varga Gábor köszöntötte az érseket, majd Tál Zoltán plébános röviden ismertette a Szent Anna-templom történetét és a felújítás folyamatát.

Udvardy György köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen módon, anyagilag, imádsággal, szaktudással, fizikai munkával segítették a felújítást.

Amikor köszönetet mondunk és áldást kérünk, kifejezzük, hogy minden, ami van, akik vagyunk, amink van, Istentől van – mondta a főpásztor. – Ha Isten nem építi a házat, az ember hiába fáradozik. Sosem a falakra kérjük az áldást, nem a körülményekre, hanem elsődlegesen az emberre, aki a körülmények között is felfedezi Istent, és jobb emberré válik ezáltal – hangsúlyozta Udvardy György.

Bevezető szavai után az érsek megszentelte a vizet, majd megáldotta a felújított templomot.

Látjuk, hogy bárhol a világban, bármilyen kultúrában az ember kialakítja azt a helyet, ahol úgy gondolja, hogy közvetlen, intim vagy erővel ható módon tud kapcsolatba kerülni Istennel – hangzott el a homíliában. – Alapvető tapasztalatunk, élményünk és elvárt bizonyosságunk, hogy Isten jelen van az életünkben, számtalan formában, számtalan módon, de az ő hajlékában egészen bizonyosan jelen van az ember számára – fejtette ki Udvardy György. Kiemelte, hogy a cserszegtomaji templom a település meghatározó helyén van, és az ősi hagyománynak megfelelően a templom körül történt a temetkezés is.

Mindaz, ami az emberi élet kezdetét és értelmét adja, a templomban nyer rendezőelvet; minden, ami számunkra fontos, a központi helyhez, a templomhoz kapcsolódva nyeri el értelmét, fontosságát – hangsúlyozta a főpásztor. – Templomhoz vezet az út, a találkozás helyéhez, és az utak onnan vezetnek tovább a megszentelés idejéhez. A templom jelzi, hogy innen erőt nyerve szinte megújulva tudunk továbblépni, hogy a jövőnket meg tudjuk szentelni; a templom megszenteli az emberi élet terét és idejét. Isten háza, Isten hajléka megújítja vágyainkat is, vagyis a templom számunkra azt jelenti, ami az egész életünk. Elengedhetetlenül fontos tehát, hogy megújítsuk templomainkat is.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria