Megáldották a felújított gércei templomot és az új közösségi házat

Hazai – 2019. szeptember 23., hétfő | 14:31

Szeptember 21-én Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg a Vas megyei község felújított templomát, a plébániaépületet, valamint az újonnan épült közösségi házat.

Több évvel ezelőtt vette kezdetét a felújítás előkészítése – mondta a Martinus.hu egyházmegyei honlapnak adott interjújában Balasi István plébános. A Szent Kereszt felmagasztalása-templom kívülről nagyon rossz állapotban volt: a toronysisak rozsdásodott, a tető több helyen beázott, a gerendák korhadtak, nem is beszélve a templom homlokzatáról. A plébánia udvarát is jórészt szemét borította. „Sok volt tehát a tennivaló, amikor hat évvel ezelőtt idekerültem” – idézte fel Balasi István.

A község a „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése” pályázaton nyert mintegy 35 millió forintot a felújításra. Ezt egészítette ki a Szombathelyi Egyházmegye, valamint a hívek és egyéb támogatók nagylelkű anyagi adománya. Ezeknek a támogatásoknak köszönhetően került sor a templom és a plébánia külső megújítására, mindkét épület tetőszerkezetének cseréjére és a toronysisak bádogozására. Emellett közösségi házat is építettek.

Balasi István hangsúlyozta: ezek a fejlesztések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a településen megerősödjön, újabb lendületet kapjon a hitélet. Számos programot szerveznek, például gyerekeknek táborokat, a felnőtteknek zarándoklatokat. „Örvendetes módon a településen élők száma nem csökken – ellentétben más falvakkal –, és bízom benne, hogy mi is hozzájárulunk a falu fejlődéséhez a közösségeink révén.”

Az ünnep a templom megáldásával kezdődött. Székely János megyéspüspök szentbeszédében Mindszenty bíborost állította példaképként a hívek elé, aki a családi otthont, a templomot és az iskolát nevezte élete oszlopainak. Ezek tanították emberségre, hitre, szeretetre, és ez egy egész életen át elkísérte. E három szegmens elválaszthatatlan egymástól, és együtt tudnak megújulni. A mai ünnep, a templom, a plébániaépület és a közösségi ház megáldása azt jelképezi, hogy együtt tudjuk őrizni az otthont, a templomot és az iskolát.

Az evangélium kapcsán a püspök rámutatott: Jézus arra tanít, hogy lelkünk, az életünk teljessége, a szeretet kincse, a családjaink megmentése érdekében bátran, azonnal és határozottan kell cselekednünk. Sajnos sok ember, amikor lelki dolgokról van szó, azt mondja: „Majd máskor…” Nehezen mozdulunk meg lelki dolgokban. De nem szabad várni, még a mai napon el kell indulni a helyes úton; a családban az irgalom, a szeretet, nagylelkűség útján; a hitben a bűnbánat szentsége, a vasárnapi misén való részvétel, az otthoni imádság útján. Nem holnap, hanem még a mai napon – hangsúlyozta Székely János.

Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják ITT.

A szentmise végén köszöntőt mondott V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is. Kiemelte: a gércei közösség nem csak megóvta azt, amit őseik rájuk hagytak, a templomot, a plébánia épületét. Bővítésre is sor került, hiszen megépült a közösségi ház is. Bízhatunk abban, hogy ennek lesz hozadéka: a hit és ezáltal kereszténységünk, közösségeink megerősítése.

A szentmisét követően került sor a plébániaépület és a közösségi ház megáldására.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria