Megáldották a felújított körtemplomot Kiszomboron

Hazai – 2020. október 12., hétfő | 18:50

Hálaadó szentmise keretében átadták és megáldották a felújított kiszombori rotundát október 10-én, vasárnap. A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatta be; ünnepi beszédet mondott Lázár János országgyűlési képviselő. A Csongrád-Csanád megyei Árpád-kori körtemplomot, a magyarországi román kori építészet egyik kiváló alkotását kormányzati támogatással állították helyre.

Marosvári Attila történész templomról írt tanulmánya szerint a legnagyobb valószínűséggel a 12. század második felében emelt rotunda a Dél-Alföld leginkább épségben megmaradt kora középkori építészeti emléke.

A kívül kör alakú, belül hatkaréjos kialakítású, téglafalazatú templomforma kuriózum a magyarországi építészetben, csupán a bodrogközi Karcsán és a kárpátaljai Gerényben található ilyenre példa.

A körtemplom boltozatát két vagy három periódusban festett freskók díszítik, a legrégebbiek akár a rotunda építése utáni évtizedekben, a 13. században is készülhettek.

Az épületet az elmúlt századokban többször átalakították. 1910-ben összekapcsolták az akkor emelt neoromán katolikus templommal. A rotundát 1980 és 1983 között – az eredeti állapotot helyreállítva – leválasztották a templomról, de felújítása a kor előrehaladtával újból szükségessé vált.

*

A kormányzati forrásból elvégzett rekonstrukció során megújult a körtemplom homlokzata, szigetelték a falakat; kicserélték a bádogosszerkezeteket; a tetőre hófogókat helyeztek; lefolyócsatornát alakítottak ki, és megépült a csapadékvíz szikkasztórendszere. A rotunda környékét térkővel burkolták, és megújult a körtemplom díszvilágítása is.

„Sokan nem értik, miért kell a sokszor üresen álló vagy kiüresedő templomokat felújítani, azt hiszik, Isten szavát ma már csak az idősek ismerik. Püspök úr úgy gondolja, a templomnak nemcsak a falára, hanem a szellemiségére is szükség van. Ez a rotunda bizonyítja, hogy ez a felismerés mennyire fontos” – emelte ki az ünnepi eseményen elhangzott beszédében Lázár János képviselő.

Emékeztetett: a rotunda eredeti feladata az Egyház történetében a baj elhárítása volt. A 12. századi megépítésekor, majd a török hódoltság idején, háborúk és megszállások időszakában egyaránt. „Az utóbbi hat hónapban megtanultuk, amit elődeink pontosan tudtak, hogy bajban, veszteségben és gyászban az Egyház és a hit jelenti a végső segítséget. A világjárvány megmutatta, hogy a tudósok küzdelme és az állami vezetők szervezőmunkája mellett a hitre legalább olyan szükség van, mint a gyógyításra, és az állam oltalmazó tevékenységére.” A hit azt jelenti, hogy egymásba kapaszkodunk, és számítunk arra, hogy az imádság kétezer év múltán is megment bennünket.

*

A kiszombori rotunda megszépülve fogadhatja a helyi hívő közösséget, a turistákat és a zarándokokat.

Forrás és fotó: delmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: delmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye; MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria