Megáldották a felújított nőtincsi templomot

Hazai – 2019. szeptember 11., szerda | 10:26

Restaurálták a Nógrád megyei Nőtincs község közel 700 éves Szent Márton római katolikus templomát, melyet a munkálatok befejeztével augusztus 30-án Marton Zsolt váci megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldott meg.

A megyéspüspök szentbeszédében az Istennel való boldog közösségről, bensőséges kapcsolatról, a szeretetből ihletett cselekedetekről és tanúságtételről elmélkedett.

„Minden rendű és állapotú Krisztus-hívő meghívást kap a keresztény élet teljességére és a szeretet tökéletességére” – Szent Pál apostol gondolatán keresztül mutatott rá a főpásztor arra, hogy mindannyian meghívást kaptunk az életszentségre; hangsúlyozta, a templom ünnepe jó alkalom a személyes és a közösségi életszentségre való törekvés kifejezésére.

A templom az egyéni és közösségi megszentelődés sajátos helye. Az ószövetségi zsidóságnak egyetlen temploma volt: a jeruzsálemi, az örökkévaló hajléka, az áldozatbemutatás helye. A keresztény templom (küriakon, bazilika, ecclesia, domus Dei, domus sacra) Isten igéjének és az Eucharisztia ünneplésének a helye, de az Egyházat, az imádkozó közösséget is jelenti – fogalmazott Marton Zsolt.

Majd felidézte, hogy a keresztények évszázadokig magánházaknál ünnepeltek. Az első nyilvános keresztény templomot I. (Nagy) Konstantin császár építtette 324-ben, Rómában, a Lateranus család palotájának helyén: ez a lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház.

A mai alkalom jó lehetőség arra, hogy feltegyük a kérdést, számunkra mit jelent a templom, valóban az imádság háza-e. A templomhajó felújítása azt bizonyítja, hogy a nőtincsieknek fontos az Isten háza és őseik öröksége – zárta szentbeszédét Marton Zsolt.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Karánsebessy Kvojka Balázs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria