Megáldották a felújított templomot Bócsán

Hazai – 2019. november 18., hétfő | 15:42

November 3-án búcsúi szentmise keretében áldotta meg a Bács-Kiskun megyei Bócsa község Fischerbócsa településrészén a felújított Szent Imre-templomot Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A szentmisén koncelebráltak a korábban itt szolgáló papok, valamint Mezei Ferenc plébános.

A templommegáldás előtti napokban átutazóban megállt a községben, és látogatást tett a templomban Tóth Tamás pápai káplán, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, pápai asszisztens is, aki ugyancsak meghívást kapott a búcsúra, de egyéb teendői miatt nem tudott részt venni a szentmisén. Az MKPK titkára, aki maga is rendelkezik fischerbócsai gyökerekkel, kifejezte háláját a templomfelújítás miatt.

Az ünnepi szentmisét vetítés előzte meg a templom felújítási munkálatairól; a kisfilmet helyi fiatalok készítették.

A liturgián Szőke-Tóth Mihály, Bócsa község polgármestere; a község önkormányzati képviselői, valamint a testvéregyházak lelkészei is részt vettek. 

A szentmise elején Paragi Anikó, az egyházközség világi elnöke köszöntötte a főpásztort, a végén pedig köszönetet mondott az egyházközségi képviselőknek és mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a felújításhoz. A világi elnök szavaiból kitűnt, milyen sokan fogtak össze Bócsán azért, hogy ez a templom megszépülhessen.

Homíliájában Bábel Balázs érsek a templom védőszentjéről, Szent Imre hercegről beszélt, és buzdította a híveket a herceg Isten iránti hűségének és elköteleződésének követésére és a tüzes lelkűségre.

A szentmisén Lenthár Dezső kántor szolgált. 

Szeretetvendégség zárta a napot, ami egyben nagyszerű alkalom volt a találkozásokra is.

*

A Bócsai Katolikus Egyházközség többször is társadalmi munkát hirdetett a templom felújítására, melyen mindig aktívan részt vettek a bócsaiak, felekezettől függetlenül. A munkálatokat helyi és környékbeli mesterek végezték.

Részletes templomtörténet is készült a templommegáldásra, Grősz József egykori kalocsai érsek és Rábai András egykori plébános levelezése, illetve helyi idős emberek visszaemlékezései alapján. A templom 1950-ben épült. A felújítás pályázati forrásból és adományokból valósult meg.

Szöveg: Kovács Illés

Fotó: Káposzta Lajos, Borbényi Hilda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria