Megáldották a felújított zsombolyai Szent Mihály-templomot

Külhoni – 2020. június 25., csütörtök | 9:54

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök június 21-én, vasárnap megáldotta a Temes megyei Zsombolya Futok negyedében található római katolikus templomot, amelyen az elmúlt hónapokban átfogó, külső és belső felújítási munkálatokat végeztek.

A javítási munkálatokhoz szükséges anyagi támogatást részben a román kormány, a Temes megyei tanács és a helyi városi tanács biztosította, amit kiegészített a zsombolyai egyházközségből az évek folyamán Németországba kivándorolt hívek egyesülete (HOG Hatzfeld), valamint a helyi közösség adománya. A felújítást Lucacela Davor plébános irányította.

Az ünnepi szentmisét a járványügyi helyzet miatt a templomkertben, szabadtéri oltárnál mutatta be a főpásztor. A román, magyar és német nyelven celebrált liturgia kezdetén Lucacela Davor plébános üdvözölte a megyéspüspököt, a helyi közélet képviselőit, a meghívottakat és az egybegyűlt híveket. A szentmisén részt vett Valentin Tudorică, a Temes megyei tanács alelnöke; Darius Adrian Postelnicu zsombolyai polgármester; Stoian Vasiu nagyőszi polgármester és Johann Fernbachm, a Bánsági Német Fórum elnöke. A szentmise zenei szolgálatát a zsombolyai Floris énekkar végezte Radu-Ioan Zaharia vezetésével, orgonán játszott Liebgard Kappes.

Bevezetőjében Pál József Csaba megyéspüspök köszönetet mondott Istennek a kegyelemért, amellyel lehetővé tette a felújítást, valamint a plébánosnak, aki sikerrel koordinálta a munkát. A főpásztor megemlékezett a Bohn család tagjairól, akik tégla- és tetőcserépgyártással foglalkoztak, illetve a családfőről, Bohn Mihályról (Michael), aki fiatalon elhunyt fia, Mihály emlékére építtette az 1929-ben felszentelt Szent Mihály-templomot. Szentbeszédében a megyéspüspök kiemelte: szükséges a keresztény közösség megerősítése, hogy a hívek élő téglákként építsék az Egyházat, amelynek Isten háza a látható központja.

A szentmise végén Pál József Csaba megyéspüspök megáldotta a neogótikus stílusban emelt, felújított templomot, amelynek az idők során megrongálódott és hiányos tűzzománc bevonatú tetőcserepeit is sikerült helyreállítani és pótolni.

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Czwerko és a Zsombolyai Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria