Megáldották a megújult veszprémi érseki palotát

2018. október 6., szombat | 10:02

Márfi Gyula érsek Assisi Szent Ferenc ünnepén, október 4-én áldotta meg a kívül teljesen, belül részlegesen megújult érseki palotát. Az ünnepségen jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius, valamint a főegyházmegye papjai, intézményvezetők, városi és megyei vezetők.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A felújítás a jelentős kormányzati támogatásnak köszönhető. Magyarország Kormánya nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntő beszédében felidézte az ezeréves veszprémi püspökség megalapítását.

Ez volt az egyik első és legnagyobb egyházmegye Szent István idejében. A mindenkori veszprémi főpásztor otthona az ország egyik legszebb barokk épülete – fogalmazott Semjén Zsolt. Hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló, kiemelt nemzeti értéket is képviselő épületek fenntartása nem várható el pusztán a hívektől. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy az Európai Unióban a magyar kormány fordítja arányaiban a legtöbb pénzt az egyháztámogatásra.

Takáts István érseki kancellár felidézte az átalakítás folyamatát, valamint megköszönte valamennyi résztvevőnek, köztük a tervezőknek, kivitelezőknek, restaurátoroknak az igényes, szép munkát.

Márfi Gyula érsek megköszönte a kormánynak a nagylelkű támogatást, majd beszédében kitért arra, hogy Magyarországon az állam és az egyház közötti együttműködés mennyire korrektnek mondható. A főpásztor hangsúlyozta, hogy felelősek vagyunk az utánunk jövőkért. Örömét fejezte ki azért, hogy ha nemsokára át kell majd adnia a főegyházmegye kormányzását utódjának, akkor nem egy rossz állagú épületet kell ráhagynia. Emellett ez a palota sok szép rendezvénynek, találkozónak, kiállításnak adott eddig is otthont, és mostantól ez a megújult környezet várja majd az idelátogatókat.

Az átadó ünnepségen közreműködtek a Padányi Katolikus Iskola diákjai és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Katona János alezredes vezényletével.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat