Megáldották a Szent II. János Pál pápáról elnevezett teret Máriapócson

Hazai – 2019. szeptember 18., szerda | 17:33

Huszonnyolc évvel II. János Pál pápa máriapócsi látogatása után szeptember 17-én, kedden felavatták és megáldották a róla elnevezett teret nemzeti kegyhelyünkön, Máriapócson. A tér nemrégiben megújult: helyet kapott itt egy kilátó, középpontjában pedig egy Krisztus-szobor áll.

Az 1991-es máriapócsi pápalátogatás helyszínén rendezett ünnepségen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltónak és igazságosnak nevezte, hogy a teret az azóta szentté avatott katolikus egyházfőről nevezték el, akinek Magyarország, Közép-Európa és az egész emberiség is hálás lehet.

A miniszterelnök-helyettes szerint spirituális és szellemi értelemben II. János Pál pápa az, akinek szabadságunkat köszönhetjük; amikor őt pápává választották, akkor kapta ugyanis azt a halálos sebet a Szovjetunió, amiből nem tudott már felállni.

II. János Pál pápa 1991-es magyarországi apostoli útja során, augusztus 18-án Máriapócsra is ellátogatott, háromszázezer zarándok jelenlétében részt vett a nagybúcsún, és a Hajdúdorogi Egyházmegyét akkor vezető Keresztes Szilárd püspökkel együtt Szent Liturgiát mutatott be.

Erre emlékezve névadó táblát állítottak a szent pápáról elnevezett téren, amelyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg.

Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott, felidézve II. János Pál pápával kapcsolatos személyes emlékeit Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök Keresztes Szilárd püspöknek, a pápalátogatás szervezőjének emlékirataiból idézett.

Forrás: MTI

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria