Megáldották a városmajori templom rekonstruált Szent Erzsébet-üvegablakát

Kultúra – 2019. szeptember 10., kedd | 15:05

Szeptember 9-én áldotta meg Lambert Zoltán plébános a budapest-városmajori Jézus Szíve-templom második világháborúban elpusztult, most rekonstruált, Árpád-házi Szent Erzsébet életének eseményeit megjelenítő üvegablakát.

Az ünnepségen jelen volt Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a XII. kerület országgyűlési képviselője.

Gulyás Gergely a templom második világháborúban megsemmisült, most rekonstruált Szent Erzsébet-ablakának megáldása előtt kiemelte, a templom, amelyet a 20. század magyar művészettörténetének egyik legkitűnőbb csapata épített, együtt élt a történelemben a közösséggel, a kerülettel, a várossal és az országgal. Úgy fogalmazott: „a mai nap ismét egy nagy lépés afelé, hogy helyreállítsuk mindazt, amit a háború pusztítása elvett”. Szólt arról is, hogy a templomok felújítását lehet ugyan állami eszközökkel támogatni, de „minden azon múlik, hogy a közösségek élettel töltik-e meg az épületeket”.

* * *

Az 1933-ban felszentelt városmajori templom a 20. századi magyar művészet, egyházművészet kiemelkedő értéke – összművészeti alkotás, méltán nyilvánították műemlékké.

A templombelső fontos részét alkották az Árkayné Sztehlo Lili (1897–1959), a 20. századi magyarországi üvegfestészet egyik kiemelkedő alakja által tervezett színes üvegablakok: az oltárkép szerepét is betöltő szentélyablak; a 35 négyzetméteres, 18 képből álló ablak, mely Árpád-házi Szent Erzsébet életének eseményeit jeleníti meg; valamint a Mária-, a Kálvária-, a Magyar Szentek- és a bejárat fölötti karzatot megvilágító Szent Cecília-ablak.

1942 szeptemberében a szovjet bombatámadások során az üvegablakok megsemmisültek. A háború után Sztehlo Lili felügyelete mellett rekonstruálták a szentélyablakot, majd a Kálvária-ablak is elkészült újra. A 2000-es években a Magyar Szentek- és a Szent Cecília-ablakot sikerült rekonstruálni az eredeti tervek alapján.

A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület célkitűzése nyomán 2018–19-ben elkészült az Erzsébet-ablak rekonstrukciója is. A restaurálást végző Sztehlo Lili Kulturális Egyesület Fűri Judit üvegtervező iparművész vezetésével, az eredeti tervek alapján, önkormányzati forrásból, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, cégek és magánszemélyek adományaiból állította helyre a műalkotást.

* * *

Felmerült emellett az igény arra, hogy abba a két fennmaradó ablakba is kerüljenek színes kompozíciók, amelyekre Sztehlo Lili nem készített terveket. Amint arról hírt adtunk, a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány pályázatot írt ki a városmajori templom két, még üresen álló díszüvegablakának megtervezésére.

Forrás: MTI; Sztehlo Lili Kulturális Egyesület

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria