Megállították a „templomtolvajok” bandáját Isztambulban

Kitekintő – 2021. február 25., csütörtök | 14:55

A Fides nemzetközi katolikus hírügynökség február 24-i híradását adjuk közre a katolikus templomokat is érintő isztambuli ingatlancsalásokról.

Egyelőre nem fenyegeti a luxusingatlanként piacra kerülés veszélye az Isztambul egyik leghíresebb belvárosi sugárútján, az Istiklal Caddessin álló Szent Antal-bazilikát. Az elmúlt napokban ugyanis letartóztatták és bíróság elé állították Sebahattin Gököt, aki tavaly egy bűnszervezet segítségével részletes terveket dolgozott ki, hogy illegális módon, csalással Isztambul legnagyobb katolikus templomának birtokába jusson, és eladhassa azt. Az üggyel kapcsolatban végzett vizsgálatok megerősítették, hogy Gök és társai egyházi és vallási közösségek, külföldi tulajdonosok vagy etnikai kisebbségi csoportok kárára elkövetett ingatlancsalásokra „szakosodtak”.

A környék első templomát, melynek helyén ma a bazilika áll, ahol jelenleg a Konventuális Ferences Minorita Rend szolgál, 1725-ben építtette az isztambuli olasz közösség. 1906 és 1912 között velencei neogótikus stílusban építették újjá, és a kor szokásainak megfelelően az olasz királyi család tagjainak tulajdonába adták. 1971 januárjában a Savoyai-ház örökösei lemondtak az ingatlan tulajdonjogáról a helyi katolikus közösséghez tartozó, a Szent Antal-templom (Sent Antuan Kilisesi) köré szerveződött egyesület javára.

Az utóbbi években Sebahattin Gök többször utazott Olaszországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba, meghatalmazásokat és megbízásokat gyűjtve olyan személyektől, akiket a bazilika régi tulajdonosainak törvényes örököseiként mutatott be (köztük vannak például egy saluzzói család tagjai, akik a felmerült jogvitában még nem mondtak le teljesen igényeikről). A csaló egy polgári békebíróságon kétes eredetű „öröklési bizonyítványokra” is szert tett. Majd a meghatalmazások és az öröklési okmány birtokában jelentkezett a helyi földhivatalnál, hogy a törvényes tulajdonosok nevében visszakövetelje a templom tulajdonjogát.

A templomért felelős ferences szerzetesek a török igazságszolgáltatáshoz fordultak. Elérték, hogy a hatóságok megvédjék az épületet és a hozzá tartozó helyiségeket.

A nyomozás során kiderült, hogy a Gökhöz köthető szervezet illegális birtokbavételi kísérletet tett a karaköyi bolgár templom és más, a helyi örmény, francia, olasz és zsidó közösségek által épített vallási épületek esetében is – összesen harmincnégy eljárás folyik ellene.

Gök letartóztatását okirat-hamisítás és csalás megalapozott gyanúja miatt rendelték el. Az eset felveti ugyanakkor a török földön elszórtan található számos templom és egyházi tulajdon vitatott helyzetét. A tulajdonjogot bizonyító irataik elvesztek az évszázadok során, az ingatlanok sok esetben magánkézbe kerültek, törvénytelen módon, vagy – ahogy a közelmúltban is történt – a török Kincstári és Pénzügyminisztérium szerezte meg őket.

A Szent Antal-bazilika körül kialakult jogvitához hasonló vita zajlik például egy piemonti eredetű női szerzetesrendhez tartozó történelmi oktatási intézmény esetében is.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria