„Megbocsátunk és bocsánatot kérünk” – szentmise Esztergomban

Kitekintő – 2006. június 29., csütörtök | 12:36

A nemzeti engesztelő imaév keretében a Szlovák és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciák állandó tanácsainak tagjai a népeink közötti kölcsönös kiengesztelődés jegyében szentmisét mutattak be június 29-én délelőtt az esztergomi bazilikában.

Erdő Péter bíboros az egybegyűlteket köszöntve elmondta, hogy ez ünnepi alkalomból a két nép olyan közös ereklyéi is jelen vannak, mint Pázmány Péter mellkeresztje és pásztorbotja.

A szentmise olvasmányai mindkét nyelven elhangzottak, a szentleckét Jurij Migaš Szlovákia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete olvasta fel.

Az evangélium után közvetlenül került sor a két püspöki konferencia levelének felolvasására, amelyben kölcsönösen kifejezik: „Megbocsátunk és bocsánatot kérünk”. (A magyar és a szlovák püspöki konferenciák levele Dokumentumok rovatunkban olvasható.) E levelek ugyancsak mindkét nyelven elhangzottak, a Magyar Püspöki Konferencia levelét szlovákul Käfer István olvasta fel. A két levelet ezután a két püspöki konferencia elnökei ünnepélyesen az oltárnál írták alá.

Ezt követően felolvasták a Szentatya üdvözlő szavait és áldását, amelyet Sodano érsek aláírásával juttatott el a budapesti nunciatúrára. „A fontos találkozó iránti megbecsülését kifejezendő, Õszentsége kívánja, hogy ez az alkalom újítsa meg az illető közösségek elkötelezettségét a keresztény értékek előmozdításában mindkét közösség javára.”

A szentbeszédet František Tondra szepesi püspök, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke mondta, aki a mai főünnephez kapcsolódva Szent Péter és Pál apostolok alakjából indult ki, akik vérükkel tettek tanúságot Krisztusról. Ez a tanúságtétel a két országnak is közös feladata. Hangsúlyozta: „Két szomszédos ország katolikusai ma megvallják, hogy Krisztusban egyek vagyunk. Egy Egyház vagyunk. Ez előtt az egység előtt meg kell hátrálnia mindennek, ami bennünket megoszthatna. El akarjuk feledni múltbeli közös együttélésünk negatívumait. Mindazt pedig, ami pozitív volt, egymás kölcsönös gazdagodására akarjuk használni a lelkiélet és a kultúra területén.” „Ezért kölcsönösen segítsük egymást. Bizonyítsuk be ennek a világnak, hogy az evangélium világosság ezen az útvesztőn. Osszuk meg tapasztalatainkat. Mindkét ország keresztényei tegyünk egységesen tanúságot!”

Magyar Kurír

Képek: Fehér János