Megemlékeztek a huszonöt évvel ezelőtt elkövetett trusinai tömeggyilkosságról

Kitekintő – 2018. április 19., csütörtök | 18:17

A bosznia-hercegovinai Trusinában április 16-án a huszonöt éve, a boszniai háború során elkövetett tömeggyilkosság áldozataira emlékeztek. Az elhunytakért Pero Sudar, Szarajevó segédpüspöke mutatott be szentmisét.

Dragica Tomic, az áldozatok emlékét őrző szervezet elnöke a megemlékezésen úgy fogalmazott, a helyen, ahol huszonöt éve a szörnyűségek történtek, ma jószándékú emberek róják le kegyeletüket az ártatlan áldozatok előtt.

Ez a gesztus fontos lépés a jövő felé is, amelyben senki sem akarja, hogy megismétlődjenek a ’90-es évek borzalmai – fogalmazott az elhunytakért mondott imát és a trusinai temetőben bemutatott szentmisét vezető Pero Sudar, Szarajevó segédpüspöke. – Fájdalommal és szolidaritással fordulunk minden áldozat felé, mert tudjuk, hogy minden ember Isten gyermeke.

Utolsó pillanataikban a trusinai áldozatok is bizonyára teljesen az Úrra bízták magukat, mert legyen az hosszú vagy rövid, nagyon fontos, hogy az élet Istennel végződjön.E rettenetes bűntett emléke erős üzenet mindenkinek, hogy ne vesszünk el olyan utakon, amelyek sehova sem vezetnek és olyan kevéssé világos történések láttán sem, amelyeket nem vagyunk képesek megérteni. Ugyanis a szenvedés és a helyzetek abszurditása ellenére tudjuk, hogy sosem vagyunk egyedül, az Úr mindig velünk van – figyelmeztetett a szarajevói segédpüspök.

A tömeggyilkosságot 1993. április 16-án követték el a Zulfikar nevű különleges katonai kommandó és a boszniai muzulmán vezetésű hadsereg 45. gépesített dandárja tagjai a horvátok által lakott Trusina településen. A támadás során tizennyolc polgári személyt és négy fogságba esett horvát katonát öltek meg, négy civilt, köztük két kisgyermeket pedig megsebesítettek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria