Megérkezett Szíriába Kocsis Fülöp érsek

Külhoni – 2019. augusztus 23., péntek | 16:01

A Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia felhívására 2017-ben összegyűlt adományokból újjáépítették egy szíriai melkita görögkatolikus templom tetőzetét. Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 22-én érkezett Szíriába, hogy 25-én, vasárnap megáldja az újjáépített templomot.

Homsz városa a szíriai háború 2011-es kirobbanásakor a kezdeti konfliktusok helyszíne volt. A nagyváros szenvedte el az egyik legnagyobb pusztítást a háború során. Kocsis Fülöp járt a rommá lőtt városban, a szétbombázott görögkatolikus székesegyházban és a melkita érsekség épületében is, mely korábban a dzsihadisták központja volt.

Al-Dmeine mintegy húsz kilométerre fekszik Homsz városától, félúton Al-Qusayr stratégiailag fontos katonai repülőterétől. A víztározók, erőművek, repterek a harcban álló felek fontos támaszpontjai, így két éven át súlyos harcok folytak a kormányerők és a dzsihadisták között a város repülőteréért és az azt Homsszal összekötő egyetlen útért. Ezen az úton fekszik Al-Dmeine, mely lényegében keresztények lakta település. A dzsihadisták többször is elfoglalták a falut, a lakosság egy részét elhurcolták, közülük többeket hat éve nem láttak. A település templomának tetőzete szinte teljesen megsemmisült a harcok során.

A veszély elmúltával lassan megkezdődhetett a helyreállítás, mely nem valósulhatott volna meg a magyarok nagylelkű adományai nélkül. A templom teteje 2018-ra elkészült, de a felszenteléssel meg akarták várni Kocsis Fülöp metropolitát. Az ünnepi eseményt augusztus 25-én, vasárnap tartják, melyet a Görögkatolikus Médiaközpont élőben is közvetít.

Kocsis Fülöp Bejrúton keresztül érkezett Damaszkuszba, a melkita patriarkátus épületébe. Naim al Gharbi helynök részletesen beszámolt arról, hogy mire fordították a 2018-ban kapott adományokat: gyógyszereket vásároltak a rászoruló családoknak, támogatták a háború miatt otthontalanná vált keresztény családokat, rengeteg gyermeket táboroztattak, angol nyelvtanfolyamot biztosítottak a nagyobb gyerekeknek, egyetemista fiatalokat támogattak, akik a segítség nélkül nem tudnának egyetemre járni. A metropolita találkozhatott egy édesanyával is, akinek 18 éves lányát rákos daganattal diagnosztizáltak, az ő gyógykezelését is a magyar görögkatolikus egyház támogatásából finanszírozták.

Szíriai útjának második napján a főpásztor damaszkuszi menekült családokat és egy iskolát látogatott meg. Imádkoztak Ananiás házánál, aki a Biblia tanúsága szerint megkeresztelte Sault, majd annál a damaszkuszi kapunál, ahol a megtérése miatt felbőszült zsidók elől menekülve éjszaka, kosárban menekítették ki Pált.

A melkita patriarkátus épületébe visszaérve cserkészek népes csoportja trombitaszóval fogadta Kocsis Fülöp metropolitát és Nicolas Antibát, Bosra-Hauran melkita érsekét. A magyar vendég hosszan beszélgetett a cserkészekkel, csatlakozott hozzájuk több játékban, többek között célba lőtt és csocsózott is velük.

A nap egy család meglátogatásával zárult. A hajúdorogi főpásztor első látogatása alkalmával Damaszkusz keresztény óvárosának sikátoraiban sétált, amikor egy idős asszony lakásába invitálta. Kocsis Fülöp megismerte a családot, s a következő évben meglepetésszerűen ismét meglátogatta őket. Az Al-Marri család elmondása szerint az idős hölgy azóta is a falán őrzi az első látogatásról készült fényképet. 

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria