Meggyilkoltak egy idős belga misszionáriust Dél-Afrikában

Kitekintő – 2020. január 17., péntek | 16:12

A Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai rend megdöbbenéssel értesült Jozef Hollanders haláláról. A szerzetest Dél-Afrika északnyugati tartományában, Bodibe város plébániáján ölték meg egy rablási kísérlet során január 12-én, vasárnap éjjel – adta hírül a Fides missziós hírügynökség.

„Mélyen megrendít bennünket, ami történt. Kezét és lábát összekötve, nyaka körül kötéllel talált rá hétfőn délután az egyházközség egyik tagja. Jeff atya egész életét a küldetésének szentelte” – nyilatkozta a rend belgiumi tartományi elöljárója.

Victor Phalana, a dél-afrikai Klerksdorp püspöke szerint a misszionárius infarktusban vagy fojtogatás következtében hunyt el. Nem zárható ki, hogy rablási kísérlet áldozata lett. Az elkövető nem jól tájékozódott... „Mindenki tudta, hogy nem volt pénze. Egy szegény közösséget szolgált. Minden fillért népére fordított. Mindenét elajándékozta” – jellemezte a klerksdorpi püspök a szerzetest. „A közösséget mélyen megrázta a haláleset. P. Hollanders lelkesen, elkötelezetten végezte szolgálatát. Beszélt a helyi nyelveken és része volt az emberek életének.”

Jozef Hollanders 1937-ben született Belgiumban. 1958-ban tette le szerzetesi fogadalmát, 1963-ban szentelték pappá. 1965-ben érkezett Dél-Afrikába. „55 éven keresztül elszánt és hűséges misszionárius volt az ország északnyugati részén. Szeretett új keresztény közösségeket teremteni, amelyek aztán plébániákká váltak a klerksdorpi egyházmegyében. Tudjuk, Jézus mások keze által halt meg. Jeff atya is biztos azt mondta volna: »Bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek«” – olvasható a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai rend sajtóközleményében. Hollanders  atya temetési szertartására január 22-én kerül sor a klerksdorpi székesegyházban.

A misszionárius az elmúlt két évben Bodibében, egy 25 ezer lelkes szegény városban teljesített szolgálatot, ahol magas a munkanélküliség és sok fiatal céltalanul bolyong az utcákon.

A helyi rendőrség szóvivője január 16-án azt nyilatkozta, hogy megállás nélkül dolgoznak az ügyön. Szerdán éjjel, két nappal a gyilkosság után sikerült letartóztatniuk a 23 éves gyanúsítottat bodibei otthonában. Megtalálták nála Hollanders mobiltelefonját. Ma állítják bíróság elé, és döntenek arról, hogy gyilkosság vádjával pert indítanak-e ellene – derül ki a belga püspöki konferencia közleményéből.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria