Megjelent az Új Ember 2020. április 12–19-i, húsvéti száma

Kultúra – 2020. április 8., szerda | 19:55

Az Új Ember ez évi tizenötödik és tizenhatodik, összevont számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ünnepi lapunk vezércikkét Bíró László a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense, tábori püspök írta Különös húsvét címmel. A hosszú ideje kórházi körülmények között élő főpásztor közvetlen szavakkal ír az örömről, és többek közt a tűz, a víz és a levegő húsvéti szimbolikájáról. Bíztat mindnyájunkat, hogy „a mostani járványhelyzetben se sodródjunk a világ hangulatával, ne merüljünk el benne, hanem emelkedjünk fölül.”

Pál Ferit, a budapest-angyalföldi Szent Mihály-templom papját, mentálhigiénés szakembert a spiritualitás természetéről, sebzettségünkről és a húsvét titkáról kérdeztük.

Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát arról nyilatkozott a lapunknak, hogy a kilátástalanság közepette is eljuthatunk Istenhez. Gyakorlati, lelki tanácsokat is ad minden otthon maradónak a járvány idejére.

Vértesaljai László SJ különös zarándoklatra hívja Róma, az örök város hódolóit, de nem csak őket: történelmi novellája nyomán ősi templomok ősi mozaikjainak segítségével járhatjuk be a keresztény teológia mélységeit.

Jelenits István piarista szerzetes a vele készült interjúban ezúttal nem csupán irodalomról, hanem a mostani világhelyzet és a lélektani állapotunk felmérésére is vállalkozik, hasonlóképpen Székely János szombathelyi püspökhöz, aki olvasóinkkal megosztja gondolatait az emberiség mosatni helyzetéről.

Mindezek mellett írásaink közt szerepel család- és megtéréstörténet, szentföldi mozaik, látlelet Szíriáról, művészportré Faykod Máriáról, külhoni riport, valamint sok segítő jellegű cikk a járvány okozta krízis közepette.

Mértékadó kulturális mellékletünkben A járvány összekovácsolja az embereket címmel beszélgetést olvashatnak György-Rózsa Sándor énekes-színésszel. A művészt számos zenés darab főszereplőjeként ismerhettük meg az elmúlt évtizedekben. Láthattuk, hallhattuk őt Rómeóként, Kőműves Kelemenként, János vitézként, és Jézusként is.

Márai Sándor Harminc ezüstpénz című művét Bodnár Dániel olvasta újra, és írt hozzá kommentárt.

A Természetrajz rovatban pedig Schmidt Egon ezúttal a békák világát mutatja be.

Minden kedves olvasónknak áldott húsvétot kívánunk!

                                                                          *

Kedves Olvasóink!

Kiadványaink eddig is kitartó hűségük és szeretetük révén tudtak megmaradni, ez a mostani, előttünk álló nehéz időszakban különösen is igaz. Sokan kérdezik – s ez különösen jólesik ebben az időszakban –, hogy hogyan tudnak jól segíteni. A válasz egyszerű: keressék, fizessék elő kiadványainkat, és ha módjukban áll, támogassák adományaikkal munkánkat!

Terjesztéssel kapcsolatos tájékoztatás olvasható az Új Ember honlapján, illetve kérhető e-mailben: terjesztes@ujember.hu Munkaidőben várjuk telefonhívásaikat is: 06/1-235-0484, 06/1-633-3790, 06/1-633-3132.

Köszönjük vásárlóink és előfizetőink hűségét, megértését! Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria