Megjelent az Új Ember 2018. december 9-i száma

Kultúra – 2018. december 5., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi 49. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


A címoldalon kezdődik összefoglalónk az Eucharisztiáról szóló tudományos konferenciáról, amelyet az esztergomi Szent Adalbert Központban rendeztek meg november 27. és 29. között. A tanácskozásra a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve került sor. A konferencián, melyet Erdő Péter bíboros, prímás nyitott meg, jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

Interjút közlünk Vízi Elemér jezsuita tartományfőnökkel a huszonöt éves Manréza lelkigyakorlatos és konferenciaközpontról.

A ferences rend 2019-ben emlékezik meg Assisi Szent Ferenc és al-Kámil szultán történetileg igazolt találkozójának 800. évfordulójáról. A jubileumra készülve adjuk közre Bagyinszki Ágoston ferences szerzetes, teológiai tanár és Csik Tamás történész közös írását.

A 2. oldalon adjuk közre Ferenc pápa katekézissorozatának következő részét a tízparancsolatról, ezúttal a „Ne kívánd el felebarátod feleségét (…), ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” parancsairól szólva a Szentatya hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

A 3. oldalon folytatódik összefoglalónk az Eucharisztiáról szóló tudományos konferenciáról, amelyet Esztergomban rendeztek meg.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű, többek közt az adventhez kapcsolódó biblikus, liturgikus, illetve görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon hírt adunk arról, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozó Fülöpön átadták a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola felújított épületét, illetve arról is, hogy  a vásárosdombói gondozóotthon húsz évvel ezelőtt került a Pécsi Egyházmegye fenntartásába, és ekkor vette fel Skóciai Szent Margit nevét. Az évfordulóról a névadó szent emléknapján, november 16-án emlékeztek meg a hatvanegy éve működő intézményben. Az ünnepen Udvardy György pécsi megyéspüspök átadta „Az év dolgozója” elismeréseket.

Ezen az oldalon közöljük Keltsd életre a templomodat! meseíró pályázatunk harmadik helyezettjének írását, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulója, Bérci Dorka Boldogság című meséjét.

A 6. oldalon tudósítást olvashatnak arról, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöksége áldoztatók számára tartott képzést Szegeden, a Katolikus Házban. Beszámolunk arról is, hogy Székesfehérváron a székesegyház felszentelésének évfordulóját ünnepelték,  a szentmisét Spányi Antal megyéspüspök celebrálta; a budapesti Központi Papnevelő Intézet két másodéves növendéke ünnepi szentmise keretében öltötte magára a reverendát; illetve az esztergomi bazilikában hat másodéves papnövendék ünnepélyes beöltözésére került sor. Hírt adunk arról is, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend volt magyarországi tartományfőnökének emlékére megalapította az Ambrózia-díjat, amelyet november 20-án adtak át először. A kitüntetéssel a karitatív szervezet munkatársainak és önkénteseinek munkáját ismerik el.

A 7. oldalon hírt adunk arról, hogy a Nemzeti Múzeumban mutatták be Valter Ilona művészettörténész Pásztó a középkorban című – fél évszázadnyi feltáró munkát összegző – reprezentatív könyvét, és folytatódik Bagyinszki Ágoston ferences szerzetes teológiai tanár és Csik Tamás történész írása Assisi Szent Ferenc és az egyiptomi Melek al-Kámil szultán találkozásáról.

A 8. oldalon arról olvashatnak, hogy Krisztus Király ünnepéhez kapcsolódva a debreceni Szent Anna-székesegyház közösségéhez tartozó házaspárok szentségimádással egybekötött ünnepi szentmisén adtak hálát házasságkötésük kerek évfordulója alkalmából, illetve tudósítást közlünk a Magyarországon elérhető női termékenységiciklus-követési módszerek képviselői számára rendezett szakmai napról a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás című projektje keretében.

A 9. oldalon folytatódik a beszélgetés Vízi Elemér jezsuita tartományfőnökkel a huszonöt éves Manrézáról.

A 11. oldalon Villanófényben című rovatunkban Kovács Józsefet, a szegedi Szent Gellért Szeminárium rektorát mutatjuk be olvasóinknak.

A 12. oldalon arról tudósítunk, hogy Beer Miklós váci megyéspüspök értékteremtő és értékmegőrző tevékenységéért Hazám díjat vehetett át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében, illetve a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága Fraknói Vilmos-díjjal ismerte el Varga Lajos váci segédpüspök, valamint Beke Margit és Fazekas István történészek egyháztörténeti kutatói tevékenységét. 

A Mozaik oldalon egy francia pap egyedülálló kezdeményezéséről is hírt adunk: Jean-Luc atya Toulouse közelében plébános, fennmaradó idejében egy internetes telekocsi-alkalmazás segítségével lelkivezetést végez a volánnál ülve: felajánlja, hogy elvisz valakit az autójával, vagy utasként csatlakozhat másokhoz, osztozva a költségeken. Az útitársaival sokféle beszélgetése volt már: adott házassági tanácsot, tartott lelki tanácsadást.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a Seuso-kincsről olvashatnak, annak apropóján, hogy a tizennégy ezüsttárgy a Vagyon, műveltség, hatalom című időszaki kiállítás keretében megtekinthető 2019. január végéig a Nemzeti Múzeum József nádor termében. Arról is tudósítunk, hogy Mándy Iván századik születésnapja alkalmából tartottak emlékestet a New York Művész Páholyban, fölelevenítve a Kossuth-díjas író alakját.

Petrőczi Éva Lázár Ervin világáról értekezik.

A Nézőtér rovatban Mészáros Ákos ajánlja az Uránia mozi dokumentumfilm-sorozatának újabb darabját, a tragikus sorsú holland festőről, Vincent van Gogh-ról szóló alkotást.

Az Olvasólámpa rovatban Kosztolányi Dezső Mindent bevallhatok címmel kiadott, kötetben meg nem jelent írásokat és más újdonságokat tartalmazó könyvét Petrőczi Éva ismerteti.

Ajánljuk olvasóinknak a Mindhalálig 1914–1918 című hangoskönyvet is, amely emléket állít a Nagy Háborúnak, Tisza Istvánnak halála 100. évfordulóján, és azoknak a magyar íróknak, költőknek, akik harcoltak vagy haditudósítóként szolgáltak a hadszíntereken, és hírt adtak a küzdelmekről.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria