Megjelent az Új Ember 2018. október 14-i száma

Kultúra – 2018. október 12., péntek | 10:55

Az Új Ember ez évi 41. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik interjúnk Erdő Péter bíborossal abból az alkalomból, hogy október 14-én szentté avatják VI. Pált. Erdő Péter részletesen beszél a II. vatikáni zsinatot lezáró pápa életéről, munkásságáról, többek közt e történelmi időszak egyházpolitikájáról. Riportot közlünk az őszi nagymarosi ifjúsági találkozóról, melyen a beavató szentségekről elmélkedtek az előadók, Kató Csaba diakónus és felesége, Kató-Bellavics Ágota katekéta, valamint Udvardy György pécsi püspök. Itt közöljük a hírt, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tízmillió forint gyorssegélyt küld a katasztrófa sújtotta Indonéziának, valamint arról is olvashatnak, hogy Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Szintén a címoldalon kezdődik tudósításunk az egri főegyházmegyei ministránstalálkozóról, amelyen Veres András győri püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét látta vendégül Ternyák Csaba egri érsek.

A 2. oldalon Ferenc pápa beszédét közöljük, amelyet október 3-án délelőtt a Szent Péter téren mondott a püspöki szinódus XV. rendes közgyűlését megnyitó szentmisén. A szinódus témája a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás. Ezen az oldalon olvashatják a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményét az Indonéziának küldött tízmillió forintos gyorssegélyről, illetve arról, hogy október 4-én Márfi Gyula érsek megáldotta a kívül teljesen, belül részlegesen megújult veszprémi érseki palotát. Az ünnepségen jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius, valamint a főegyházmegye papjai, intézményvezetők, városi és megyei vezetők.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Beszámolunk arról, hogy hetedik alkalommal adták át a Caritas Hungarica díjat. Ez alkalomból a budapesti Magyar Szentek templomában október 6-án ünnepi szentmisében adott hálát Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, az egyházmegyei karitászigazgatók és mintegy kétszáz önkéntes és vendég azokért, akik önzetlenül segítik a rászorulókat.

A 6. oldalon hírt adunk arról, hogy diakónus- és papszentelést ünnepeltek a piaristáknál; találkozót tartottak Székesfehérváron a hazánkban szolgálatot teljesítő misszionáriusok; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke ünnepi szentmise keretében megáldotta a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom restaurált mellékoltárait; a Katolikus Karitász országos iskolakezdési segélyprogramja, a „Legyen öröm az iskolakezdés!” keretében Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola negyvenkilenc tanulójának adott át utalványokat.

A 7. oldalon beszámolunk arról, hogy a budapesti Rózsafüzér királynője-templomban rendezték meg október 6-án a Rózsafüzért Imádkozók IX. Országos Találkozóját. A búcsúi szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be. Tudósítást közlünk a Világmisszió 17. Országos Ünnepéről is, amelynek mottója ez volt: „Az Eucharisztia, ami missziós közösségbe gyűjt egybe minket.” Az Isteni Ige Társasága budapest-budatétényi missziósházának kertjében megtartott rendezvényen az eredeti programtól eltérően a délelőtti előadást Michael August Blume verbita szerzetes, Magyarország apostoli nunciusa tartotta.

A Család oldalon összefoglalót olvashatnak a Házas Hétvége mozgalom Esztergomban megtartott lelkinapjáról, ahova az egész országból, a határon túlról és tizenhárom különböző országból érkeztek házaspárok, s a magyar közösséggel együtt ünnepeltek a Házas Hétvége Európai Tanácsának tagjai is. A találkozó szentmiséjén Erdő Péter bíboros, prímás volt a főcelebráns.

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) kezdeményezésére minden évben találkozót tartanak a plébániák, az egyházmegyék és a szerzetesközösségek kommunikációs munkatársainak. A ciszterci nővérek érdi Regina Mundi Apátságában október 3. és 5. között Erdő Péter bíboros, prímás is a rendezvény vendége volt. Tudósításunkban arról is olvashatnak, hogy a résztvevők Magyarország különböző egyházmegyéiből érkeztek, és sokan jöttek a határon túlról is, Erdélyből és a Vajdaságból. A vendégek között ott volt Szikora József, a MAKÚSZ elnöke, Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója, Karácson Tibor, az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója. Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője szervezőként és előadóként volt jelen.

A 9. oldalon folytatódik interjúnk Erdő Péter bíborossal abból az alkalomból, hogy október 14-én szentté avatják VI. Pál pápát, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda.

A 11. oldalon a közelmúltban elhunytaktól búcsúzunk: Marik Józseftől, a magyarországi Emmánuel közösség alapítójától, Sághy Marianne-tól, az ELTE és a Közép-európai Egyetem tanárától, a Magyar Patrisztikai Társaság és a Magyar Hagiográfiai Társaság alapító tagjától, az utóbbi elnökétől, valamint Barna Ferenc Máté domonkos szerzetestől.

A 12. oldalon „Mária iskolájáról”, október imádságáról, a rózsafüzérről olvashatnak, valamint többek között arról is hírt adunk, hogy blogot indítottak a Váci Egyházmegye papnövendékei. A VA’C UP blog célja, hogy a kispapok közvetlen formában legyenek jelen az egyházmegye életében, főként a fiatalok körében.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünk Arcvonások rovatában interjút olvashatnak Benczúr Emese Munkácsy-díjas képzőművésszel az október végéig Debrecenben látható, Let it be (Hadd legyen) című egyéni kiállítása kapcsán.

A 125 éve született irodalomtörténész-műfordítóra, Gyergyai Albertre Lőrincz Sándor emlékezik. Petrőczi Éva Matula Gy. Oszkár A folyók hátán érkezik a fény című könyvét mutatja be.

A művészet templomai című ismeretterjesztő filmsorozat legújabb részeként az Uránia Nemzeti Filmszínház bemutatja a Caravaggio – Vérről és lélekről című, egész estés dokumentumfilmet. A nagy olasz festőről Mészáros Ákos ír a Nézőtér rovatban.

Paksa Balázs az Utoya, július 22. című norvég mozifilmet ismerteti. Az alkotás megrázó emlékezés a hetvenhét áldozatot és csaknem kétszáz sérültet követelő vérontásról.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban többek közt egy kíváncsi fekete harkállyal ismerteti meg olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria