Megjelent az Új Ember 2019. február 10-i száma

Kultúra – 2019. február 6., szerda | 19:45

Az Új Ember ez évi hatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon indul interjúnk a Családok Jézusban közösség magyarországi vezetőivel, Gorove Lászlóval és Krisztával. A harmincnyolc éve házas pár képviseli idén a médiában a Házasság Hete rendezvénysorozatot, amelyet február 10. és 17. között tartanak. A beszélgetésben őszintén vallanak a kapcsolatukról, valamint sok szó esik az általuk kezdeményezett és kidolgozott jegyesfelkészítésről, amelyben már több mint ezer házaspár részesült. Így vallanak a Családok Jézusban közösségről: „Annyiban különbözik egy plébániai házascsoporttól, hogy mi Jean Vanier-nek, a Bárka közösség alapítójának A közösség című könyvében megfogalmazottak nyomán nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy ne csak belső, hanem külső célunk is legyen. A belső célunk természetesen az, hogy meg tudjuk beszélni valakivel a házasságunk során felmerülő kérdéseinket, problémáinkat. A külső cél pedig, amire a közösségi tagsággal minden házaspár ígéretet tesz, az, hogy másokért is dolgozik: házassági felkészítést végez, segít a lelkigyakorlatokon.”

Az Országos Lelkipásztori Intézet január 28. és 31. között Egerben rendezte meg az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokat. A négynapos találkozóra az ország minden tájáról és a határon túlról is szép számmal érkeztek résztvevők. A ferencesek szervezésében idén csaknem negyvenen jöttek Kárpátaljáról is – ők másokhoz hasonlóan arról számoltak be, hogy amit Egerben hallanak, abból táplálkoznak egész évben. A találkozón megjelent mintegy kétszáz pap, szerzetes, lelkipásztori kisegítő Keresztből fakadó élet címmel a szenvedés, a veszteségek, az Eucharisztia, a vértanúság, a szentté válás kérdéseivel foglalkozott, egy napot pedig az ifjúságpasztorációnak szenteltek. Papp Miklós morálteológus a találkozón beszédében kiemelte: életünk vezérlő elve a krisztusi boldogságeszmény legyen, annak tudata, hogy az Atyától akart helyünkön vagyunk, és szeretünk. Aki egész életében a Krisztussal való barátságot építi, mélyíti, az biztos lehet abban, hogy Jézus ott fog állni a betegágyánál is.

Udvardy György pécsi megyéspüspök a lelkipásztori napokon többek közt a búzamag törvényéről beszélt: a kenyérben ott van a megtöretés és az életadás. Az Eucharisztia a kereszt gyümölcse, áldozat, lakoma, a megtört kenyérben osztozó testvéri közösség alapja.

A megszentelt élet napjának (február 2.) előestéjén a budapesti Örökimádás-templomban imaest keretében adtak hálát a szerzetesekért, a házasokért és az egyedülállókért. Nagy Bálint jezsuita szerzetes arról beszélt, hogy az a fontos, Isten mit tesz, és nem az, hogy mi mit teszünk. Sokfélék vagyunk, a meghívásunk azonban hasonló. A forráshoz akarunk menni, Isten országának jelenlétére próbálunk ráérezni; mindenki ott, ahol éppen van.

A Mozaik rovatban többek közt arról olvashatnak, hogy Ferenc pápa január 21-én reggel bemutatott szentmiséje után találkozott Bernadette Moriau nővérrel, aki egy 2008-as lourdes-i zarándoklat után hirtelen újra tudott járni, pedig előtte negyven évig szenvedett ülőideg-gyulladásban, amely részleges paralízissel is járt. A francia szerzetesnővér gyógyulása a kegyhelyen történt legutóbbi, szám szerint 70. elismert csoda.

A Mértékadó kulturális mellékletünkben Szász Júlia színművésszel igazságérzetről, versszavalásról, Csehov-drámákról beszélget Mészáros Márton. A színésznő a Körhinta című klasszikus film színpadi változatában, a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában játssza a női főszereplő, Mari karakterét. Legutóbb Aradon aratott nagy sikert.

Lőrincz Sándor a tavalyi Somogyi Prima díjas Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaságot mutatja be. Az 1904-ben alapított szervezet az irodalmi és a művészeti élet reprezentánsait is bevonja munkájába, határon innen és túl.

A Teológia rovatban Johannes Scotus Eriugena Szent János evangéliumának prológusához írt kommentárját Baranyai Béla ajánlja. Mint írja, A szellem sasmadarának hangja című kötet nem csak azért érdekes, mert általa egy kivételes filozófus-teológus gondolataival ismerkedhetünk meg. Igazi csemege azoknak is, akik szeretik a szép kiállítású könyveket.

Pallós Tamás a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-templomban tizenhat hónapon át tartó feltáró, renoválási munkálatok során megújult késő gótikus Mátyás-oratóriumról ír, amelyet a tavalyi Mátyás-év lezárásaként, január 25-én Derdák Éva festő-restaurátor és Osztie Zoltán plébános mutatott be a média képviselőinek.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban emlékeket idéz, régi városligeti, állatkerti történeteket.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír 

Kapcsolódó fotógaléria