Megjelent az Új Ember 2019. február 24-i száma

Kultúra – 2019. február 20., szerda | 19:57

Az Új Ember ez évi nyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon közöljük a hírt, hogy Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket. A Szentatya döntésével kapcsolatban Erdő Péter bíboros, prímás közleményt adott ki, és Székely János szombathelyi püspök is nyilatkozatban üdvözölte a jóváhagyást, méltatva Mindszenty bíboros erényeit. A döntéssel kapcsolatban a következő lapszámunkban interjút olvashatnak Erdő Péter bíborossal. Beszámolunk a Mindszenty-per hetven év távlatából – Főpapi sorsok Kelet-Közép-Európában címmel a Parlamentben megrendezett kétnapos szakmai konferenciáról is.

Tájékoztatást olvashatnak Ferenc pápa közelgő csíksomlyói látogatásáról. Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke többek közt arról nyilatkozik, hogy a püspöki konferencia tagjai testületileg utaznak az erdélyi kegyhelyre, ahol a Szentatya mutat be szentmisét.

A múlt héten zajlottak a házasság hete programjai, a záró szentmiséről tudósítást olvashatnak a lapban, s a témához kapcsolódva jelent meg összefoglalónk a szerelmesek miséjéről, amelyet a budai Országúti ferences templomban mutattak be február 13-án a házas- és jegyespárokért, valamint az együtt járókért. A Családok Jézusban közösség által kezdeményezett szentmisében a párok 2005 óta minden évben hálát adnak kapcsolatukért, s ezzel a Bálint-nap keresztény gyökereit elevenítik föl.

Szintén a témába vág a PárKatt online katolikus párkereső sikeresnek bizonyult kezdeményezéséről szóló írásunk, illetve tudósításunk a családi életet, a házasságot, a párkapcsolatot és a gyermeknevelést középpontba állító kecskeméti konferenciáról, amelyen a házasság hetéhez kapcsolódva a családi életre nevelés programját mutatta be a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK). 

Interjút közlünk lapunkban Szabó Ferenc jezsuita szerzetessel, a Vatikáni Rádió magyar adásának egykori főszerkesztőjével, költővel, teológussal, a hazai katolikus közélet egyik legszínesebb egyéniségével, aki a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából Parma Fidei (A Hit Pajzsa) díjban részesül. A jezsuita szerzetes az interjúban a 20. század kiemelkedő teológusairól, Krisztus igazságának a történelemben való megvalósulásáról és napjaink Egyházának kérdéseiről beszél. „Az Egyház nem múzeum, hanem tábori kórház, amelyben – a fellegvárból kilépve – le kell hajolni a szenvedő emberekhez” – idézi Ferenc pápát a jezsuita szerzetes.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben a Szerb székesegyház a Tabánban – Az eltűnt Rácváros emlékezete című kiállítást mutatja be Mészáros Ákos. A tárlat március 31-ig tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

Lőrincz Sándor a Múltidéző rovatban Jászai Mari unokahúgáról, Jászai Jolánról írta meg személyes emlékeit, felelevenítve az egykori kaposvári farsangi bálok hangulatát. A nagy egyéniség, Jolán néni színészi karrierje 1985-ben, hetvennyolc évesen indult. A közönség számos magyar filmből ismerheti őt, többek közt játszott az Édes Emma, drága Böbe, a Három boltoskisasszony című alkotásokban, valamint a Sztracsatella, A Szórád-ház és a Szerelem utolsó vérig című filmben is remekül alakított kisebb-nagyobb epizódszerepeket.

A 91. Oscar-díj-átadó előtt Paksa Balázs tallóz az esélyesnek tartott filmek közül, Hajnal Gergely pedig a „kiemelkedően nagy érdeklődés mellett” zajlott idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválról írt összefoglalót.

Schmidt Egon tavaszváró írását a Természetrajz rovatban olvashatják.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria