Megjelent az Új Ember 2019. január 27-i száma

Kultúra – 2019. január 23., szerda | 19:13

Az Új Ember ez évi negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon interjút olvashatnak Böjte Csabával. A gyermekek ezreiről gondoskodó ferences szerzetes január 24-én ünnepli hatvanadik születésnapját. A beszélgetésben a küzdelmes emberi életről, a hit útjáról vall. „Hogy a holnap mit hoz, nem tudhatjuk, de azt igen, hogy Isten országát akarjuk építeni, és hogy a szüntelenül munkálkodó Jóistennel játszunk egy csapatban” – fogalmaz Böjte Csaba.

A napokban zajló ökumenikus imahét vezérgondolatát a programsorozat nyitó istentiszteletén Erdő Péter bíboros, prímás mélyítette el: „…dolgozni kell minden olyan szinten, ahol a történelem lehetőséget ad a társadalmi igazságosság előmozdítására és a szegények segítésére. Így tehetünk eleget annak a szentírási felszólításnak, amit Mózes ötödik könyvében találunk, és ami egyúttal az idei ökumenikus imahét jelmondata: »Az igazságosságot és csakis az igazságosságot kövesd, hogy élhess és birtokolhasd azt a földet, amelyet az Úr, a te Istened ad neked« (MTörv 16,20).” Szabó István református püspök az ökumenikus istentiszteleten hangsúlyozta, napjaink bálványrengetegéből „nem sarjad élet, csak hazugság és jogtalanság. Az igazság követése parancs. Pál apostol ehhez hozzáteszi, hogy az igazságot szeretetben, békességgel és szentséggel kell követni. Azt kell követni, aki igaz volt minden tekintetben: Jézus Krisztust”.

A csíksomlyói pápalátogatás kapcsán többek között a gyimesfelsőloki Berszán Lajos atya mondja el gondolatait: „Ezen a látogatáson teljes iskolánk, az Árpád-házi Szent Erzsébet Általános Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai, mind a 380-an ott leszünk. Elsősorban imádsággal készülünk, hogy igazán gyümölcsöző legyen ez a különleges alkalom. Nekünk, gyimesieknek, az egykori határvidék lakóinak nagyon fontos, hogy a Szentatya felkeresi a kisebbségben élő magyarok kegyhelyét. Mindez azt kívánja tőlünk, hogy kegyelmi méltósággal képviseljük a pápa előtt nemzetünket és sorsunkat.”

Ötven évvel ezelőtt, 1969. január 16-án gyújtotta fel magát Prágában a húszéves Jan Palach, tiltakozásul a kommunista rendszer kegyetlenségei ellen. Balga Zoltán prágai magyar plébános írásában idézi a római száműzetésben élő, súlyos beteg Jozef Beran bíborost, prágai érseket, aki a Vatikáni Rádión keresztül üzent honfitársainak Jan Palach temetésekor.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben Jelenits István piarista szerzetessel, tanárral Bodnár Dániel beszélget a száz évvel ezelőtt, 1919. január 27-én elhunyt Ady Endréről, a magyar költészet korszakos, világirodalmi rangú alkotójáról. „Nem tudatos versművész, az ösztöneire hagyatkozva írta a költeményeit, önmagát kereste, a lelkében élő gondolatokat, érzéseket akarta kifejezni, megszólítva ezzel az embereket. Egészen különleges őstehetség volt” – mondja a költőről Jelenits István.

S még mindig az Ady 100 jegyében Lőrincz Sándor írásából sok történelmi érdekesség mellett azt is megtudhatjuk, hogy a költő kaposvári látogatásainak emlékét köztéri szobor és a Kapos szálló falán elhelyezett relief is őrzi.

A Nézőpont rovatban a január 28. és február 3. között sorra kerülő 5. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválról olvashatunk, illetve Mészáros Ákos értő felvezetésében az Egon Schiele és Gustav Klimt munkásságát bemutató filmalkotásokról, melyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház tűzött műsorára.

Baranyai Béla ezúttal Aszhar Farhadi iráni rendező Mindenki tudja című alkotását mutatja be. A film nyomán felvetődik a kérdés: vajon miért kell egy tragédia ahhoz, hogy egy család tagjai végre beszéljenek a közös dolgaikról?

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria