Megjelent az Új Ember 2019. június 30-i száma

Kultúra – 2019. június 26., szerda | 20:59

Az Új Ember ez évi huszonhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik tudósításunk arról, hogy felavatták és átadták a közel harminc éve működő bakonyszücsi rehabilitációs otthon új épületegyüttesét. A június 21-én tartott ünnepi eseményen jelen volt Márfi Gyula veszprémi érsek; Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. A Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthonának megálmodója és vezetője a tavaly december 31-én, életének 75. évében elhunyt Bakos-Tóth Márta klinikai szakpszichológus volt. A Veszprém megyében található intézmény 1991-es létrehozása óta több száz beteg gyermek és szülő lelki gyógyulását segítette elő.

Országszerte folytatódnak a papszentelések. A 8. és a 9. oldalon kétoldalas összeállításunkban többek között kaposvári és szabadkai újmisések vallomásait olvashatják.

Interjút közlünk az új magyarországi verbita tartományfőnökkel, az indiai származású Tete Remisszel, aki azt vallja, hogy „a különböző közösségeken, plébániákon keresztül meg kell próbálni újraéleszteni az emberekben az Isten iránti vágyat. Úgy látom, ha az embereknek van mit enniük, van munkájuk, otthonuk, és viszonylag jól, rendezett körülmények között élnek, akkor hajlamosak elfeledkezni Istenről, vagyis a lényegről, a mindenség Teremtőjéről. Úgy érzik, nincs szükségük Istenre – mondja az új tartományfőnök.

Hírt adunk arról, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága az Eucharisztia ünnepéhez, úrnapjához kapcsolódva június 22-ére idén is világméretű szentségimádást hirdetett az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus dicsőítésére szerte a világon. Ez volt a negyedik szentségimádási lánc, és korábban még egyszer sem csatlakoztak ilyen sok országból. Többek között Thaiföld, Tajvan, Etiópia, Paraguay, Chile, Szingapúr, India, az Amerikai Egyesült Államok és számos európai ország csatlakozott a szentségimádási lánchoz; közel hétszáz helyszínen imádkoztak.

Lapunkban megemlékezünk az életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendezőről. A színház és az opera világában is maradandót alkotó művész 1993-ban, egy életvédő csoport olaszországi konferenciáján osztotta meg a jelenlevőkkel, hogy édesanyja házasságon kívül, „botrányos módon” esett teherbe vele, és ezért sokan gúnyolták gyerekkorában. Giorgio La Pira, Firenze későbbi polgármestere védte meg. Zeffirelli mélyen tisztelte az édesanyját és a Szűzanyát. Marina Corradi az Avvenire című lapban megjelent jegyzetében azt írja, „Franco Zeffirelli tanúságtétele a toszkánai Montecatini Terme városában 1993-ban rendezett konferencián olyan volt, mint egy himnusz az anyaságról. A rendező hetvenéves volt akkor, de ahogyan az édesanyjáról, minden anyáról és a Szűzanyáról beszélt, az olyan volt, mintha egy szerelemes férfi szólna a hallgatósághoz. Pedig kegyetlen őszinteséggel azt is megvallotta: »Egy elmaradt abortusz vagyok«.”

Mértékadó kulturális mellékletünkben többek közt Bodnár Dániel miskolci riportját olvashatják Horváth Gyula költő sorsának alakulásáról. Március 21-én közöltünk a Mértékadóban egy interjút a nagybeteg alkotóval, aki akkor a családjával együtt Miskolc Tetemvár nevű nyomortanyáján lakott, szó szerint a mélységben, egy sötét pincelakásban. Megadtunk egy számlaszámot, amelyen keresztül pénzzel lehetett és lehet segíteni őket. Nem egészen három hónap alatt két és fél millió forint gyűlt össze, amiből a család tudott venni egy kis családi házat Tetemvár középső szintjén. A riportból megismerhetik a családot, és ismét olvashatják Horváth Gyula verseit. Mindez egyúttal köszönet a nagylelkű adakozóknak.

Nyár lévén könnyedebb témákról is szó esik az aktuális Mértékadóban, többek között Petrőcz Éva ír a 79 esztendős Tom Jones június 22-ei, Papp László sportarénabéli koncertjéhez kapcsolódóan az énekes most megjelent önéletrajzi kötetéről.

És ismét nyár, Schmidt Egon Természetrajz rovatában ezúttal a Balaton partjára, Badacsonyba kalauzolja olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria