Megjelent az Új Ember 2019. november 17-i száma

Kultúra – 2019. november 13., szerda | 19:49

Az Új Ember ez évi negyvenhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon adunk hírt az angyalföldi eucharisztikus kongresszusról. A XIII. kerületi katolikus közösség a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében november 10. és 16. között egy szellemes szójátékkal-mottóval – Mintha mise történt volna! – hívta az érdeklődőket a programokra. Kálmán Antal, a Béke téri Szent László-templom plébánosa volt a kezdeményező. A kongresszus november 10-én, a Béke téri templomban vette kezdetét. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt. Ezen a napon emlékezett a Béke téri plébánia a templom felszentelésének 90. évfordulójára. Hétfőn a Rokolya utcában Monostori László, kedden a Béke téren Fábry Kornél, szerdán a Babér utcában Erdődi Ferenc mutatott be szentmisét és prédikált. Csütörtökön a Lehel téri templomban Kálmán Antal, pénteken a Babér utcában Pál Ferenc, szombaton a Lehel téren Hodász András atya elmélkedik a szentmiséről. A szervezők minden helyszínen külön programokkal is készültek. Aki a hét folyamán bekapcsolódott vagy bekapcsolódik az angyalföldi találkozóba, az megérezheti a jövő évi világesemény ízét.

Arról is tudósítunk, hogy diákokból és nyugdíjasokból álló csapatok mérték össze tudásukat a kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége által szervezett bibliaismereti vetélkedőn. Nemzedékek együttműködése valósult meg, s mindez az ökumené jegyében. Volt, aki 83 évesen vállalta a megmérettetést, hogy számot adjon a Bibliával kapcsolatos tudásáról.

Címoldalról indul interjúnk Mihályi Jeromos tihanyi perjellel, annak apropóján, hogy ünnepre készül a Tihanyi Bencés Apátság közössége. A török hódoltság után 1719-ben kezdték építeni azt az épületegyüttest, amely ma is otthont ad a bencés szerzeteseknek. A kommunista államhatalom 1950-ben feloszlatta a rendeket, így a bencéseknek el kellett hagyniuk Tihanyt. Az apátságot a rendszerváltás után, 1994-ben kapta vissza a bencés közösség. E kettős – háromszáz és huszonöt éves – jubileum alkalmából beszélgettünk az elöljáróval.

Riportot olvashatnak a Bakonyszücsön található Daganatos Gyermekek Rehabilitációs Lelki Otthonáról, ahol szeretetteljes, családias légkörben támogató közösség formálódik, gyógyul a test, és behegednek a lélek sebei. Az intézmény a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) idei jubileumi Szent Erzsébet rózsája díjátadójának kedvezményezettje. Szolgálatukat az MKPK Titkársága számlaszámán (CIB Bank Zrt. 11100104-90012347-1000000) támogathatjuk.

Mértékadó kulturális mellékletben olvasóink megismerkedhetnek Chilton Flóra dokumentumfilm-rendezővel. Az alkotó operatőrként kezdte pályafutását. Számtalan díjat kiérdemelt, többek között a Zserbó és a Parafrázis című, általa fényképezett rövidfilmekért, s társoperatőre volt Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című nagyjátékfilmjének. A magyar édesanyától és skót édesapától született, huszonhat éves művészt a dokumentumfilmezés vonzza. Jó érzéssel tölti el, hogy a mélyszegénységben vagy kiszolgáltatottságban élők bíznak benne, tudják, hogy segíteni, és nem ártani akar nekik.

Rubens, Van Dyck és kortársaik nagyszabású kiállítása látható a Szépművészeti Múzeumban. A flamand festészet fénykora című tárlatra csaknem 120 művet hoztak el mintegy negyven nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből. A remekműveket jövő év február 12-ig láthatja a nagyközönség.

A Nézőtér rovatban Paksa Balázs a félrevezetés, a manipuláció működésének mechanizmusát bemutató filmeket elemez. Az angyal és A rendszer című alkotás hősei egyaránt született manipulátorok.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon a Budakeszi határában húzódó Bodzás-árok mentén tett sétáiról ír. A legutóbbi alkalommal egy meleg, szinte nyárias októberi délelőttön járt a helyszínen.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria