Megjelent az Új Ember 2020. július 12-i száma

Kultúra – 2020. július 8., szerda | 19:21

Az Új Ember ez évi huszonnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Huszonöt éves a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora. Tíz éven át Szombathely adott otthont a tábornak, tizenöt éve pedig Narda várja a szünidőben a 6–14 éves gyerekeket.

Ötven karitászmunkatárs gondoskodik a táborozókról, akik egy héten át játékkal, vidám szabadidős tevékenységekkel tölthetik az időt, jó társaságban. Riportunk július első napjaiban készült.

Idén június 28-án másodszor is megrendezték Csatkán a romák lelkinapját. Tudósításunkban többek között Székely János szombathelyi püspök a cigánypasztorációval kapcsolatos gondolatait olvashatják.

Összefoglalót közlünk arról, hogy rendtársai, barátai és tisztelői július 2-án búcsút vettek Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes paptól a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban. A gyászmisét Vízi Elemér SJ, a jezsuita rend magyar rendtartományának provinciálisa mutatta be.

Interjút olvashatnak Tésenyi Timeával, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusával „az irgalmas szamaritánus évezredes hivatásáról”, a lelki egészség védelméről, a fájdalomról, a küzdelmes és hiteles életről.

Dabóczi Kálmán hétgyermekes édesapával, a Hetvenkét Tanítvány (T72) mozgalom vezetőjével a közösség jelenlegi céljairól és a karanténidőszak tanulságairól beszélgettünk a veszélyhelyzet visszavonása után.

A Mértékadó kulturális mellékletünkben hírt adunk arról, hogy toronykilátókkal lett teljes a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom. Képes összeállításunkban bővebb ismertetést is olvashatnak a romanika, a gótika, a reneszánsz, a török hódoltság, a barokk, az eklektika és immár a XXI. század építészeti-művészeti lenyomatát is hordozó, ókori római alapokon nyugvó épületről.

Egy másik emblematikus fővárosi templomról ír Mészáros Ákos. A budai ciszterci Szent Imre-templom egy éve tartó felújítása lassan a befejezéséhez közeledik. Az impozáns épület a XI. kerület és az egész Szentimreváros jelképévé vált. Június 30-án megáldották a gömböt és a keresztet, amely a jobb oldali torony tetejére került. Ez az esemény adta a cikk apropóját.

A Nézőpont rovatban a koronavírus-járvány a filmvilágra és a szórakoztatóiparra gyakorolt hatását Paksa Balázs elemzi.

Salföld, Nagyvázsony, Miskolc-Szentlélek, Martonyi, Gönc, Budaszentlőrinc, Pécs-Jakabhegy, Kesztölc-Klastrompuszta, Pilisszentlélek, Kurityán – középkori pálos kolostorromokról olvashatnak a Barangoló rovatban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria