Megjelent az Új Ember 2020. július 5-i száma

Kultúra – 2020. július 1., szerda | 19:57

Az Új Ember ez évi huszonhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Lapunkban riportot olvashatnak a Sacre Coeur nővérek nyári bibliatáboráról, és terjedelmes összeállítást újmisések vallomásaiból, amelyek a hivatásról, a papi szolgálatról szólnak.

Május közepén Arnold Chrapkowski pálos generális a rendi tanács jóváhagyásával – Csóka János tartományfőnök és a tartományi tanács tagjai hivatali idejének lejártával – Puskás Antalt, a budapesti kolostor jelenlegi házfőnökét nevezte ki a Magyar Pálos Rend tartományfőnökévé. A június 1-jén hivatalba lépett új tartományfőnökkel a gellérthegyi Sziklatemplomban beszélgettünk. A tartományfőnök az interjúban hangsúlyozza: „Válaszolnunk kell arra a kérdésre, hogy a mindennapi életben hogyan viszonyulunk a környezetünkhöz, a másik emberhez, tudunk-e együtt sírni, nevetni a körülöttünk élőkkel. A mai világban nem az a lényeg, hogy nagy szózatokat mondjunk a magyarságról, hanem az, hogy a közösségünkkel együtt éljük meg az összetartozást.”

Az Elment egy nagy bajnok, és megszólalt a lélek című írással a háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázótól, sokak példaképétől, a közelmúltban elhunyt Benedek Tibortól búcsúzunk.

A külföldi hírek között arról olvashatnak, hogy a kaliforniai katolikus püspökök június 22-i közleményükben a védelmükbe vették Szent Junípero Serra ferences szerzetest, akinek – a mostani tüntetéshullám nyomában – több szobrát is ledöntötték az elmúlt napokban Kaliforniában. A püspökök hangsúlyozták, Junípero Serra a korát megelőzve védelmezte az őslakosok jogait, és azok, akik az őt ábrázoló szobrok eltávolítását, illetve ledöntését követelték, rosszul vizsgáztak történelemből.

A Mértékadó kulturális melléklet segítségével olvasóink megismerkedhetnek az 1871. szeptember 6-án, Nagyváradon született orvos fotográfus és világutazó Bozóky Dezső munkásságával, aki sorhajóorvosként szolgált. Kalandjairól, élményeiről a Két év Keletázsiában című, kétkötetes munkájában számolt be.

Mészáros Ákos a technika segítségével ma már nagyfelbontásban is látható remekművek közül Rembrandt egyik fontos alkotását, az Éjjeli őrjárat című nagyszabású művet elemzi. Az amszterdami Rijksmuseum őrzi ezt a festményt, amely a ránk maradt Rembrandt-életmű talán legkiemelkedőbb darabja. A fiatal mester ezzel az alkotásával alapozta meg a szakmai hírnevét.

Az „ismeretlen” Antoine de Saint-Exupéry örökségei címmel Pallós Tamás méltatja a százhúsz évvel ezelőtt született a világhírű írót. A vallomásos jegyzet a Citadella című mű elemzésére épül.

Petrőczi Éva pedig a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség életműdíját idén elnyert Novotny Zoltánt méltatja, illetve ajánlja a vele készült Sport, rádió, hit című interjúkötetet, amely a Luther Kiadónál jelent meg. 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria