Megjelent az Új Ember 2020. május 3-i száma

Kultúra – 2020. április 29., szerda | 20:04

Az Új Ember ez évi tizennyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Házasságkötésüket a vírus sem akadályozhatta meg – ezzel a címmel indul vezető írásunk egy bátor, elkötelezett házaspárról. Gaál Tamás és felesége, Gaálné Szólláth Aliz a budapest-angyalföldi Szent Mihály-templom híveiként készültek kimondani a jóban-rosszbant, a holtomiglan-holtodiglant. A járvány beköszöntével a nászmisés esküvőjük veszélybe került. Ám semmiképpen sem szerették volna elnapolni a szentségi házasságkötést. A templomi esküvő különleges módon mégis megvalósult, sallangok nélkül, meghitt formában. A szertartás után a lagzi helyett egy teljesen üres étterembe ültek be öten. Alig több mint egy órájuk maradt az ebéd elfogyasztására, hiszen a hatósági előírásoknak megfelelően 15 órakor a vendéglő bezárt. Boldogságukat azonban nem árnyékolhatták be a körülmények.

Lapunkban interjút olvashatnak a Mindszenty-életműdíjas Vertse Mártával, a Vatikáni Rádió Rómában élő nyugalmazott főszerkesztőjével. Az elismerést olyan, hatvanöt év feletti, keresztény vallású személyeknek ítélik oda, akik az egyházi, a tudományos és a közösségi életben kimagasló érdemeket szereztek Isten Tiszteletreméltó Szolgája Mindszenty József bíboros tiszteletének előmozdítása terén, és akik személyes életvitelükkel is méltóvá váltak az életműdíjra.

A járvány már második hónapja tart, Pál Feri a vele készült mostani interjúban arról beszél, hogy „a válság véget fog érni, létrejön majd egy új egyensúly. Egy vagy két év múlva sokan a mostani nehézségekben felismert értékeket szem elől fogják téveszteni. De mindig lesznek olyanok is, akik nem engedik többé kicsúszni a kezükből azt, amit már egyszer megragadtak vagy ami a szívüket megérintette.”

A járványhelyzetről Beer Miklós nyugalmazott püspököt is megkérdeztük. A püspök a Nem élhetnénk szerényebben? című interjúnkban mondja el gondolatait.

Lapunkban többek közt Erdő Péter bíboros, prímás nyilatkozik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jövő évre való áthelyezéséről, és Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a távoktatásról.

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak az 1976-ban, Miskolcon született Trux Béla íróval, aki témáinak hátteréül a XIII. századot választotta, amely a drámai, hősies, sors- és történelemfordító események kimeríthetetlen tárháza lett számára. Kedvteremtő, ihletadó középkori terepe, ősforrása a diósgyőri vár.

A Műterem rovatban Mészáros Ákos írásából megismerkedhetünk Lugossy Mária és Bohus Zoltán munkásságával, alkotói hitvallásával. A művész házaspár alkotásaival legutóbb a Józsefvárosi Galéria februárban bemutatott Fém, üveg, fotó című kiállításán találkozhatott a nagyközönség.

A gyermek, aki a holddal játszott című könyvet Baranyai Béla ismerteti. Lucien (művésznevén Aimé) Duval jezsuita szerzetes (1918–1984) kezdetben csak kocsmákban, majd a sikereken felbuzdulva már nagyobb közönség előtt is elénekelte evangelizáló sanzonjait. „Isten gitárosaként” több ezer koncertet adott, tucatnyi lemeze jelent meg, felvételeiből több mint egymilliót adtak el. Könyve mégsem a zenéről vagy a hírnévről szól. Lucien az 50-es évek végétől egyre többet ivott. A Jezsuita Kiadó és a Harmat Kiadó közös gondozásában megjelent kötet az alászállás és  a felemelkedés története. Az ismertetőben arról olvashatunk, hogy e könyv nem pusztán egy alkoholista önvallomása. Az elé is tükröt tarthat, akinek soha nem volt gondja az alkohollal. (A kötet megvásárolható az Új Ember webboltjában: bolt.ujember.hu)

Az Arcvonások rovatban Petrőczi Éva Molnár Piroskával, a nemzet színészével beszélget a mostani helyzetről.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria