Megjelent az Új Ember 2020. november 22-i száma

Kultúra – 2020. november 18., szerda | 17:25

Az Új Ember ez évi negyvenhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Lapunkban interjút olvashatnak a hetvenéves Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspökkel, aki az interjúban megvallja: „Nincs olyan nap, amelyen ne vehetnénk észre, hogy Isten szeret bennünket. Én elsősorban ezt szeretném megköszönni.”

A járvány jel: Újra kell gondolni életünket! címmel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia legutóbbi járványügyi rendelkezései kapcsán írt jegyzetet Beran Ferenc.

Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának 23. évfordulóján, november 9-én Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd megnyitotta és megáldotta a vértanú püspökről szóló, az évfordulóra kibővített és megújított kiállítást, amelyről lapunkban és a Mértékadó kulturális mellékletben is olvashatnak.

Lapunk 8. oldalán híreket közlünk a Katolikus Karitász munkájáról, többek közt arról, hogy a segélyszervezet a járványhelyzetre kidolgozott programja keretében az elmúlt hetekben 30 millió forint értékű élelmiszersegéllyel támogatta a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került rászorulókat.

A szociális munka napján, november 12-én Morva Emíliával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetőjével és Romhányi Tamással, a segélyszervezet kommunikációs vezetőjével beszélgettünk a máltaiak fővárosi plakátkampányáról, amellyel hálájukat fejezik ki a szociális ágazatban dolgozóknak.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Kuklay Antallal, az Egri Főegyházmegye nyugalmazott kanonokával, aki évtizedek óta foglalkozik Pilinszky János költészetével. Abból az alkalomból beszélgettünk vele, hogy a közelmúltban az Üveghegy Kiadó ismét megjelentette 1987-ben írt, A kráter peremén című könyvét, amelyben érzéseit, gondolatait fogalmazza meg Pilinszky verseivel kapcsolatban. Ez a könyv ötödik kiadása.

Jubilál a váci székesegyházi Szent Cecília kórus és karnagya. Az idén hatvanéves Varga László harmincöt esztendeje vezeti a fennállása 65. jubileumát ünneplő váci Szent Cecília kórust. Ebben a lelki-szellemi műhelyben nemzedékek sora találkozik a zene embert alakító üzenetével. Varga Lászlóval beszélgettünk.

Mészáros Ákos személyes hangú írásában az október 25-én elhunyt Bolberitz Pál filozófiaprofesszorra emlékezik, többek közt arra a Szentimrevárosban töltött öt évre, amikor Bolberitz Pál az 1970-es években hétfő esténként a Budai Szent Imre-templomban tartotta a bibliaóráit.

Az Írói műhely rovatban olvashatnak Marcellus Mihály most megjelent, sorrendben a tizedik pannon-római könyvéről, amely A becsület zsoldjában címet viseli. A kötet a szegedi Lazi Kiadó gondozásában jelent meg.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban Szélkergette falevelek címmel a Népligetben tett novemberi sétájáról és persze kedves madarairól ír.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria