Megjelent az Új Ember 2020. november 29-i száma

Kultúra – 2020. november 25., szerda | 15:52

Az Új Ember ez évi negyvennyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ferenc pápa Felföldi Lászlót, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynökét, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosát november 18-án kinevezte pécsi megyéspüspökké.

Az új főpásztorral készült interjút – amelynek a címe: Együtt építünk közösségi Egyházat – lapunkban olvashatják. „Sokat jelent nekem Ferenc pápa gondolata, hogy a pap legyen bárányszagú, és a pásztor legyen a nyájjal. Én is az emberekkel szeretnék lenni” – nyilatkozta az interjúban az új püspök.

Adventre szóló gondolatait osztja meg olvasóinkkal Korzenszky Richárd tihanyi emeritus perjel. „A keresztény ember hitének alapja Jézus, akinek eljövetelére várt az egész világ. Aki értelmet ad az életemnek, akivel találkozom minden emberi találkozásban. Akinek embersége megnyitja a hívő számára az utat a végtelenbe, Isten felé.”

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Magyar Kurír és az Új Ember szerkesztősége, Böjte Csaba, Csókay András és Szikora Róbert, a világesemény hírnökei, valamint Fodor Réka missziós orvos közös imafelhívását adjuk közre.

Most a járványügyi veszélyhelyzetben ismét arra hívnak mindenkit, „hogy a járványveszély elvonulásáig a déli imádság után fohászkodjunk együtt mindennap Istenhez Erdő Péter bíboros, prímás imádságával, és kérjük a Szűzanya oltalmát Ferenc pápa felajánló imája segítségével.” A közös imát naponta 11.55-től a Magyar Kurír YouTube-csatornáján élőben közvetítik a budapest-angyalföldi Szent Mihály-templomból. Az imádságot a kihelyezett Oltáriszentség előtt Kuzmányi István diakónus, főszerkesztő vezeti.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a szegényeket segítő Árpád-házi hercegnő ünnepén, november 19-én hirdette ki a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét. Szarka Miklósné Slezák Terézt, a sükösdi karitász vezetőjét az otthonában kerestük fel. Riportunkat lapunk 3. oldalán adjuk közre.

A Mértékadó kulturális mellékletben az Arcvonások rovatban Lőrincz Sándor írt Takács Gyuláról és a költő mellszobráról, amelyet Gera Katalin szobrászművész formázott meg.

A História rovatban Pallós Tamás A Könyvtől a gyermek Jézusig című cikke Páduai Szent Antal ábrázolásairól szól a középkori Magyarországon.

A Fekete Sas Kiadónál megjelent Budapesti kultúrtörténeti séták IV. – Margitsziget című kötetet Petrőczi Éva ismerteti.

Hajnal Gergely bemutatja a 69. Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztivál termését. Az 1952-es alapítású filmes seregszemle a Berlinale mellett a legrégebbi német filmfesztivál, amelynek ökumenikus zsűrije idén is kiosztotta a díjait.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria