Megjelent az Új Ember 2021. december 19–26-i összevont, ünnepi száma

Kultúra – 2021. december 15., szerda | 19:30

Az Új Ember idei ötvenegyedik–ötvenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Menjünk hát Betlehembe, nézzük meg a történteket, amelyeket az Úr hírül adott nekünk!” Ezekkel a szavakkal indítja ünnepi lapunk vezércikkét Marton Zsolt váci megyéspüspök, s többek közt arról ír, hogy „karácsony ünnepén bennünket is vonz az „eredeti”. Tudatosan vagy tudat alatt, de el akarunk jutni a legősibb, leghitelesebb igazsághoz, jósághoz, szépséghez, szeretethez és békéhez.” A püspök minden hívőt buzdít, hogy engedje felnőni a kis Jézust az életében, „és ő váljon életünk irányítójává”.

Ünnepi számunkban az irodalom, a pedagógia, a művészet kiemelkedő képviselőit szólaltattuk meg; a munkájukról, hitükről beszélnek és megfogalmazzák személyes gondolataikat a közelgő ünnepről. Többek közt a hetvenéves Gryllus Vilmossal, Fecske Orsolya festőművésszel, szociális testvérrel, Nényei Pál íróval, középiskolai tanárral, Baán Izsák bencés szerzetessel, valamint Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató készült interjúnkat olvashatják a lapban.

A megszokott szentföldi kitekintő, biblikus és liturgikus rovatok mellett ajánljuk Válóczy József és Martos Levente Balázs teológiai tárgyú elmélkedéseit is.

Riportjaink révén pedig betekinthetnek karácsonyra készülő családok életébe, szokásaiba is. Ellátogattunk többek közt a nyolcgyermekes Bocsák családhoz, a Down-szindrómás lányt nevelő Rapaiékhoz, római tudósítónk pedig az olasz fővárosban felkereste Habsburg-Lotharingiai Eduárdot, hazánk szentszéki nagykövetét, aki gyermekkora karácsonyairól mesélt.

Beszámolunk a Beer Miklós nyugalmazott püspök vezette Szent Ferenc Szegényei Alapítvány működéséről, Nagy Zoltán cigánypasztorációs munkatárs nyírkátai kezdeményezéseiről és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálatának munkájáról is.

Az irodalom kedvelői pedig Lackfi János ünnepi versét is olvashatják, mely nálunk jelent meg először.

A Mértékadó kulturális mellékletben ünnepi nagyinterjút közlünk a kilencvenhárom éves Csernus Mariann Kossuth-díjas színművésszel , aki november óta ismét játszik Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabjában, amely korábban már tizenegy éven keresztül sikerrel futott a Magyar Színházban. A művésznőt számtalan emlékezetes színpadi szerepben láthatta a közönség 1962-ig. Alison Portert alakította John Osborne Emlékezz haraggal és Jean Rice-t A komédiás című darabjában. Clarice-t játszotta Goldoni Két úr szolgája, Dorimene grófnőt Molière Úrhatnám polgár, Mását Tolsztoj Élő holttest című művében. Az ezt követő évtizedekről, a tragédiákról, életének mélységeiről, megpróbáltatásairól, s a jelen feladatairól is vall az interjúban a Kossuth-díjas színművész.

Istengyermek – embergyermek című írásában Bach Karácsonyi oratóriumáról elmélkedik Petrőcz Éva.

Orbán György zeneszerzővel pedig Pallós Tamás beszélgetett. Az interjút a következő sorokkal vezeti fel az újságíró: „Nemcsak az advent, a karácsony közeledte és a fő téma, a zene, illetve a zene születése adott ünnepi tónust az Orbán Györggyel folytatott beszélgetésnek, hanem az is, hogy közeledik nemzetközi hírű komponistánk hetvenötödik születésnapja. A jövő esztendő, akárhogy is, kimondva-kimondatlanul, részben Orbán-év lesz/lehet az ars sacra terén.”

Földváryné Kiss Rékát, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnökét, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Egyháztörténeti Tanszékének vezetőjét Baranyai Béla kérdezte. A NEB elnöke többek közt hangsúlyozza, hogy „nagyon sok még az elfojtás, a ki nem beszélt történet a kommunista korszakkal kapcsolatban. A kollektív emlékezet hiánya miatt a közösségi narratívák sem alakulhattak ki. Sokszor tapasztaltuk a kutatásaink során, hogy az idősebb nemzedék nem, vagy csak vonakodva beszél arról, amit átélt: a traumáiról, a meghurcoltatásról, a kényszerű kompromisszumokról. Kötelességünk, hogy segítsük elbeszélni az el nem mesélt történeteket”.

A Természetrajz rovat keretében Schmidt Egon ezúttal szívmelengető képet tár elénk „a madáretető vendégeiről” írt jegyzetében.

Áldott karácsonyt kívánunk kedves Olvasónknak!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria