Megjelent az Új Ember 2021. december 5-i száma

Kultúra – 2021. december 1., szerda | 19:59

Az Új Ember idei negyvenkilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Advent első vasárnapján, november 28-án a három legnagyobb történelmi egyház elöljárói – Erdő Péter bíboros, prímás (akit külföldi útja miatt Mohos  Gábor segédpüspök képviselt); Balog Zoltán református püspök, lelkészi elnök; Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök – közös imára hívtak a budapesti Szent István-bazilika altemplomába. Az ökumenikus imádságon Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is részt vett. Az eseményről szóló tudósításunkat és Erdő Péter bíboros imáját külön is olvashatják lapunkban.

Szeretetről, örömről, szenvedésről szól interjúnk Barsi Balázs ferences szerzetessel, akit annak alkalmából szólítottunk meg, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-év december 8-án zárul. Az apaságról készített interjúsorozatunk lezárása a Barsi Balázzsal készült beszélgetésünk a szerzetes édesapjáról, az apai szeretetről és Szent Józsefről.

Ahol és ahogyan otthon vagyunk címmel olvashatnak összefoglalót a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola beszélgetős előadásáról, amelyet online tartottak meg november 25-én. Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológus, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus a főiskola Családteológiai Intézete által szervezett előadáson az otthon, az otthonlét témájáról beszélt.

A lapban többek közt egy kolumbiai apáca megrendítő tanúságtételét is olvashatják: Gloria nővér négy év után szabadult az iszlamista fegyveresek rabságából.

A Mértékadó kulturális mellékletben Nem kell minden csúcsot megmászni címmel olvashatnak interjút Sterczer Hildával, aki vérbeli hegymászó. Állt már a világ tetején, és járt a völgy mélyén is. Mindig felfelé nézett, és mindenhonnan kimászott. Időközben a légszomjból buzdítás, a kíméletlen nyolcezresek meghódításából gyerekek mászótermi fejlesztése lett. Erőss Zsolt özvegyét egyre kevésbé vonzza a hangos diadal, inkább saját küzdelmei által reményt és erőt adna másoknak. S minderről film is készül.

2021 Szent József éve volt. Csorján Melitta festőművésznek a szentről készített, Debrecenben látható képéről Mészáros Ákos írta meg gondolatait.

A Comitato Dantesco Ungherese a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Szent István Tudományos Akadémia (SZITA) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával Tudomány és költészet Dante műveiben címmel nemzetközi konferenciát szervezett Dante Alighieri halálának 700. évfordulóján Rómában, Szegeden és Budapesten. A konferenciasorozat zárónapján, november 19-én a magyar fővárosban, az MTA dísztermében hangzottak el előadások, amelyeket Bodnár Dániel foglal össze olvasóinknak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria