Megjelent az Új Ember 2022. augusztus 14-i száma

Kultúra – 2022. augusztus 10., szerda | 19:55

Az Új Ember idei harmincharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Milyen a papok kenyere? Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke maga süti a kenyerét. A Szent Gellért Szeminárium konyháján mutatta be kollégánknak, hogyan készíti, s miközben beavatta a kenyérsütés titkaiba, az átváltoztatás csodájáról is mesélt. A helynökkel készült interjút lapunkban olvashatják.

Ezen a nyáron Magyarországon szinte nem múlt el hét anélkül, hogy ne rendeltek volna el hőségriasztást. Az aszály is súlyos gondot jelent, a Debrecen melletti Vekeri-tó teljesen kiszáradt, a Velencei-tó vízállása rekordalacsony, a patakokban alig csordogál víz, és a folyók vízszintje is régen – vagy talán soha – nem tapasztalt szintre csökkent. Mindez egész Európára jellemző. A forróság és az aszály okairól Ürge-Vorsatz Diána fizikussal, klímakutatóval, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) kibocsátás-mérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnökével, a CEU tanárával, a 2007-es megosztott Nobel-békedíj részesével beszélgettünk.

Köszöntjük az Új Emberben is Szabó Ferenc jezsuita szerzetes papot, teológust, költőt, aki augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén a budapesti Jézus Szíve-templomban mutatta be gyémántmiséjét. Hatvan éve, 1962-ben napra pontosan ekkor szentelte pappá Brüsszelben Ferdinand Périer SJ kalkuttai érsek. A jubileumon az ünnepelttel koncelebráltak Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Varga Lajos váci segédpüspök és a jezsuita szerzetes rendtársai, élükön Vízi Elemér tartományfőnökkel.

Augusztus 5–7. között tartották a IV. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatot, amelynek nyitó szentmiséjén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt a főcelebráns. A bevezető elmélkedést Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája tartotta. Összefoglalónkat a 3. oldalon olvashatják.

Mértékadó kulturális mellékletünkben A tatárjárás az irodalomban címmel Bodnár Dániel írt rövid esszét a témáról.

A közelmúltban a Nemzeti Filmintézet 1,26 milliárd forintos gyártási támogatást szavazott meg a magyar–mongol–angol koprodukcióban készülő, 1242 – A Nyugat kapujában című kalandfilmnek, amely a tatárjárás idején játszódik Esztergomban. A rendező Soós Péter, a forgatókönyvet Horváth Áron és Joan Lane írták; a főbb szerepekben olyan színészek tűnnek fel, mint Christopher Lambert, Eric Roberts és Terence Stamp. A forgatás ősszel kezdődik, a mozikba előreláthatólag a jövő év végén kerül az alkotás. Ez adta az értekezés apropóját.

Baz Luhrmann Elvis című életrajzi filmjéről Paksa Balázs írt. Ha akadt még igazi adósság a mostanában egyre-másra készülő zenészportrék között, akkor az a rock and roll legnagyobb legendájának vászonra vitele volt – olvashatjuk a jegyzetben, amelyben a szerző nem rejti véka alá a filmmel kapcsolatos kritikáját sem.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban ezúttal arról ír, hogy a madarak hogyan igyekeznek védeni a még fészekben ülő vagy azt már elhagyott, de repülni még nem tudó fiókáikat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria