Megjelent az Új Ember 2022. július 10-i száma

Kultúra – 2022. július 6., szerda | 19:40

Az Új Ember idei huszonnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Az Egyház egy családból született.” Sarlós Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódóan július 3-án Mátraverebély-Szentkúton tartották az együtt járók, a jegyesek, a fiatal házasok és a gyermeket várók zarándoklatát. A búcsú kezdetén kora délelőtt Komáromi Előd OFM, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium tanára tartott katekézist Az Egyház, Isten új népe címmel.

Barátai, tisztelői, kollégái, tanítványai köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Erdő Péter bíborost, prímást, Széchenyi-díjas teológust, akadémikust június 28-án, kedden délután a budapesti D50 Rendezvényközpontban. Az óriási érdeklődés mellett megtartott eseményen bemutatták az ünnepelt tiszteletére megjelent két tanulmánykötetet.

Erdő Péter bíboros, prímás szentelte pappá július 2-án a budapesti Jézus Szíve-templomban Tran Van Ngu József és Phamdinh Ngoc József jezsuitákat. Beszámolónkat a lap 5. oldalán olvashatják.

„Csak közösen tudunk előrehaladni, segítő szándékkal megosztva egymással az örömöket és a gondokat” – vallja Fábry Kornél, aki 2021 decemberétől vezeti az Országos Lelkipásztori Intézetet. Terveiről és feladatairól beszélgettünk vele. Interjúnkat az 5. oldalon találják.

Június 27-én este a felújított győri Nagyboldogasszony-székesegyházban ünnepi szentmisével ért véget a város többnapos Szent László-ünnepe. A liturgiát Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatta be. Ezt követően tartották meg a rézfúvósokkal kísért, hagyományos fogadalmi körmenetet a belvárosban, majd a Szent László-hermát visszahelyezték eredeti helyére, a Héderváry-kápolnába. Az eseményről a 3. oldalon olvashatnak.

A hónapok óta pusztító ukrajnai háborúban a szerzetesek változatlanul a kimerült, számos nehézséggel szembesülő emberek mellett állnak. A Kisebb Testvérek Rendje a kezdetektől befogadást, meghallgatást és támogatást nyújt a konfliktuszónában élőknek, illetve a szomszédos országokba menekülteknek. Riportunkban az ő áldozatos munkájukról számolunk be.

*

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola könyvtára a múlt század elején épült patinás Piarista palotában kapott helyett Budapesten, az Erzsébet híd lábánál, a Duna partján. Az impozáns épület második emeletén egy korszerűen berendezett, világos, barátságos olvasótér várja a látogatókat. A Mértékadó kulturális mellékletben Török Beáta könyvtárvezetővel a 21. századi egyházi könyvtár lehetőségeiről beszélgettünk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat negyedévente jelentkező tudományos folyóiratának, a Máltai Tanulmányok című kiadványnak idei első számát június 22-én kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött lapbemutatón ismerhették meg az érdeklődők. A szervezet Batthyány téri központjában megtartott beszélgetést Solymári Dániel, a negyedik évfolyamába lépett, nyomtatott és netes formájában most egyaránt megújult periodika főszerkesztője  vezette. Ő kérdezte az ezúttal Pedagógia és nevelés – Az alapfokú és a középfokú oktatás szerepéről témájú folyóirat szerzői közül Várszegi Asztrik pannonhalmi emeritus főapátot, Kaposi Józsefet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensét, valamint Thaisz Miklóst, a Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának vezetőjét. Ismertetőnkkel szintén a Mértékadóban találkozhatnak kedves olvasóink.

Ezen kívül beszámolunk a Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó, Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállításáról, valamint megismerhetik a Ferenc pápa által május 15-én szentté avatott Marie Rivier életét.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria