Megjelent az Új Ember 2022. június 26-i száma

Kultúra – 2022. június 22., szerda | 19:40

Az Új Ember idei huszonhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember legújabb számának fő témája a papszentelés, hiszen ebben az időszakban szentelik fel egyházmegyéinkben az új diakónusokat és a papokat. Egyikük, a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök által felszentelt Licz Csaba így fogalmazta meg a lelkipásztori hivatás lényegét: „A szeretet a kereszténység útja. Ha megtaláljuk a szeretet hangját, ha megteremtjük a szeretet légkörét, akkor nem lesz gond. Nézzünk az Úr Jézusra, és láthatjuk, hogyan tudta nagy ellenszélben is hirdetni a szeretet evangéliumát. Azzal az erővel, amit a Jóistentől kapok, igyekszem minél többeket elvezetni az Úristenhez.”

Vallás és Egyház a világi államban címmel tartott előadást Erdő Péter bíboros, prímás június 15-én, szerdán a budapesti D50 Kulturális Központban, a Salkaházi-esték sorozat keretében. Ennek összefoglalója mellett Ferenc pápa öregségről szóló katekézissorozatának legújabb részét is olvashatják a lapban.

Két évfordulót is ünneplünk a napokban: Kerényi Lajos atya 95. születésnapját, amely június elsején volt, és 70 éves papi jubileumát, melyet a június 25–26-i hétvégén ünnepel. Nemcsak a számok miatt különlegesek ezek az évfordulók. Lajos atya fiatalon megélt háborút, fogságokat, rengetegszer került életveszélybe, a kommunizmus idején pedig folyamatos zaklatásnak volt kitéve. Elhivatottsága és a belőle sugárzó életerő ennek ellenére végigkísérte az életét. Hét évtizedes papi szolgálatában megkapta azt a kegyelmet, hogy teljesülhetett a szentelésére választott jelmondata; rengeteg lelket kapott az Úristentől, fiatalokat, betegeket, haldoklókat. A Kerényi Lajossal készült interjúnkat a lap 9. oldalán találhatják.

A Mértékadó kulturális mellékletben Merjünk kilépni a csónakból, és rábízni magunkat az Úr Jézusra címmel olvashatnak beszélgetést Mező Misi énekes-zenésszel. Az énekes-gitáros az egyik legnépszerűbb hazai rockegyüttes, az 1999-ben alakult Magna Cum Laude frontembere. Az utóbbi időben a zenei evangelizáció kiemelkedő színvonalú együttesének, a Gável András és öccse, Gellért által huszonöt évvel ezelőtt alapított Testvérek utódjának, az Eucharistnak is tagja, énekese.

Vizy Márton zeneszerző és Tóth Dávid Ágoston szövegíró jegyzi az Ignác, a lelkek lovagja című „misztikus musicalt”, amely eredetileg a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis kórusa számára készült egészen rendhagyó, mondhatni interaktív módon: a fiatal szereplők bevonásával. A május 19-i miskolci bemutató után az egyedülálló alkotás június 28-án az Erkel Színházban debütál szélesebb közönség előtt. A kétfelvonásos zenés darab megálmodója Kajtor Domonkos fiatal jezsuita, aki Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. és szentté avatásának 400. évfordulóját ünneplő rendjétől kapta a feladatot, hogy vegyen részt a jubileumhoz kapcsolódó friss, a mai fiatalokat is megszólítani képes programok megszervezésében. Az alkotókkal a darab keletkezéstörténetéről beszélgettünk.

E témák mellett bemutatjuk az Egyház új szentjét, Jézusról nevezett Maria Francescát, valamint ismertetőt olvashatnak Gryllus Vilmos Lassan, tünődve és a Misztrál együttes ARJ című lemezéről. De nem megyünk el szó nélkül a nemrég mozikba került A játszma című film mellett sem, amit A vizsga és A besúgó című filmekkel együtt veszünk górcső alá.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria