Megjelent az Új Ember 2022. május 29-i száma

Kultúra – 2022. május 25., szerda | 20:02

Az Új Ember idei huszonkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik interjúnk Popovicsné Palojtay Mártával, a kárpátaljai karitász válságstábjának koordinátorával a menekültek befogadásáról, örömökről és fájdalmas érzésekről, a kihívásokról, a tennivalókról az orosz–ukrán háború kitörése után három hónappal.

Május 21-én újra személyes találkozó formájában gyűlhetett össze Nagymaroson az a körülbelül ezer fiatal, akik saját adományaik, szolgálatuk megismerésében mélyülhettek el a nap folyamán. A találkozó mottója szokatlanul és egyben felhívóan csengett: „Valamirevaló vagy”. A nap főelőadója Süveges Gergő újságíró, tréner volt, a délutáni szentmisét pedig Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatta be. A nagymarosi ifjúsági találkozóról készült tudósításunkat is olvashatják a lapban.

Mátraverebély-Szentkúton évtizedes hagyományra tekint vissza az óvodások zarándoklata, idén az első alkalommal családi nap is kapcsolódott hozzá. Május 21-én a lelki programok mellett meseszínház, gyermekkoncert, ugrálóvár, népi játékok és a reggeli eső után meglepően jó idő várta a Váci Egyházmegye katolikus óvodáiba járókat és családtagjaikat, akik Beer Miklós püspökkel is találkozhattak.

A szentkúti eseményről szóló riportunkat a 8. oldalon olvashatják, ahol írunk a Szent István Könyvhéten bemutatott, Bíró László püspökkel készült Osztatlan szívvel című beszélgetőkönyvről is.

A lapban a 11. oldalon megismerhetik Sirák Borit, a Katolikus Shalom Közösség Brazíliában szolgáló tagját. Moysés Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója különleges ajándékot adott Szent II. János Pál pápának az 1980-ban Brazíliában rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson: felajánlotta magát a fiatalok misszionáriusának. Két évre rá, éppen negyven évvel ezelőtt létrejött a Katolikus Shalom Közösség, amely 2009-től Magyarországon is működik. Budapesti evangelizációs központjukban, a HungaRio kávézóban találkoztunk Sirák Borival, aki három év után látogatott haza Brazíliából.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben Mészáros Ákos ajánl egy kiállítást olvasóink figyelmébe, elsősorban azoknak, akik vonzódnak Pilinszky János költői világához és a kortárs művészethez, vagy legalábbis hajlandók ismerkedni vele.

Az alkotásokat június 30-ig, naponta 15 és 18 óra között lehet megtekinteni a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20.).

Halmai Tamás ismét irodalmi jegyzetekkel, reflexiókkal jelentkezik a Mértékadóban.

Bodnár Dániel ezúttal megemlékezik az ötven évvel ezelőtt készült A keresztapa című filmtrilógiáról. A trilógia első részében olyan színészek játszottak, mint a címszereplő Marlon Brando, a pályája elején járó Al Pacino, James Caan és Robert Duvall, vagy a már akkor is a legnagyobb színésznők közé tartozó Diane Keaton. Az első részt 1972-ben, második részt 1974-ben, a harmadikat 1990-ben forgatta Francis Ford Coppola.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban Madárhangverseny címmel ír az Alcsúti Arborétumban tett látogatásáról.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria