Megjelent az Új Ember 2024. július 14-i száma

Kultúra – 2024. július 10., szerda | 19:20

Az Új Ember idei 28. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Ferenc pápa július 1-jén rendes, nyilvános konzisztóriumot vezetett számos boldog szentté avatása ügyében. Döntöttek Boldog Giuseppe Allamano rendalapító, Boldog Emmanuel Ruiz López ferences és tíz vértanútársa, Boldog Marie-Léonie Paradis és Boldog Elena Guerra rendalapító szerzetesnővérek, valamint Boldog Carlo Acutis szentté avatásáról is. Írásunkat a 2. oldalon olvashatják.

„A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt” (ApCsel 4,32) mottóval szervezték meg az idei országos roma zarándoklatot július 6-án Mátraverebély-Szentkúton, ahol szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek Székely János szombathelyi megyéspüspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök és számos pap koncelebrálásával. Riportunkat a 3. oldalon olvashatják.

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont immár második alkalommal szervezett teremtésvédelmi nyári egyetemet Esztergomban, a Szent Adalbert Központban június 30. és július 5. között. Beszámolónkat az 5. oldalon találják.

A 6. oldalon arról számolunk be, hogy megújult a balatonberényi templom, és országos görögkatolikus lelkinapot tartottak a budapest-gazdagréti Szent Angyalok-templomban. Korzenszky Richárd OSB Lövey Félix bencés szerzetestől búcsúzik.

A nevén szólította, kiválasztotta a Jóisten, s a folyamatos ellenszélben is úgy irányította az életét, hogy végül pap lett. Ahová helyezték, ott élő közösség született. Nagy Károlyt 1974. június 23-án szentelték pappá Vácott, s idén június 22-én mutatta be aranymiséjét a budapesti Rózsafüzér Királynéja-templomban. A plébánián beszélgettünk vele, interjúnk a 9. oldalon olvasható.

Magó Kinga, a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetségének (KIDS) alelnöke tavaly ősztől a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sportügyi megbízottja lett. Május közepén részt vett azon a konferencián, amelyet a Vatikánban rendeztek meg Sport és spiritualitás címmel. A budapesti Szent Gellért Általános Iskolában beszélgettünk vele a találkozón szerzett tapasztalatairól, illetve arról, hogyan lehet a sport a hit átadásának eszköze. Az interjút a 11. oldalon találják.

„Itt minden egyszerűen pompás. A Szent István teremben járunk, a budai várban, a Budapesti Történeti Múzeum első emeletén. A nagy méretű szobában – hiszen végül is erről van szó – ülőgarnitúrák, asztalok, puffszerű ülőkék és egy óriási kandalló fogadja a látogatót. Mélybarna és arany színek váltják egymást ebben a lenyűgöző térben” – olvashatják Mértékadó kulturális mellékletünk első írásában.

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Donald Sutherland színész. Filmjeit felidézve emlékezünk meg „Hollywood napszámosáról”. A szintén nemrég elhunyt Ágai Ágnes költőnő alakját Halmai Tamás eleveníti meg egy verselemzéssel. Filip Tamás legújabb verseskötetéről is Halmai Tamás írt recenziót, ajánlót. Kulturális mellékletünkben Iancu Laura két versét is közreadjuk.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria